Prkna podle HACCP

Každý kdo provozuje kuchyni jistě ví, že musí zásadně dodržovat systém HACCP. Jedná se o systém jehož kvalifikované používání vede k minimalizaci popřípadě až k vyloučení možných onemocnění či zdravotních poškození konzumentů potravin. Splnění tohoto úkolu přísně sledují a kontrolují příslušné hygienické stanice.

Abychom řádně dodržovali v kuchyni tento kodex, je nutné, výše uvedené potraviny zpracovávat pokaždé jiným nožem a na jiném krájecím prkénku. Kuchyňské nože s barevnou rukojetí jsou tím správným řešením. I HACCP prkénka s uvedenými barvami jsou nezbytnou součástí Vaší kuchyně.

Barevné značení HACCP

Bílá – neutrální, pečivo
Červená – syrové maso
Žlutá – syrová drůbež
Modrá – syrové ryby
Zelená – čerstvá zelenina
Hnědá– vařené a pečené potraviny

6 barev = 6 prkének

Pořizovací cena jednoho HACCP prkénka v gastronormě, čili rozměru 53 x 32,5 cm je cca 515 Kč. Když tuto pořizovací cenu vynásobíme šesti, vznikne nám cena za pořízení 3.090 Kč bez DPH.

Nyní se již pomalu, ale jistě dostáváme k více než poloviční úspoře na nákladech při pořízení HACCP prkének.

Prkénko s krájecími deskami HACCP

Měňte barvu krájecí desky podle toho, co právě zpracováváte. Základní deska prkénka zůstává stejná, vy však dle potřeby měníte barevné krájecí desky, které jsou rozděleny dle HACCP barev. Krájecí prkno s vyměnitelným povrchem je ideálním pomocníkem pro kuchyně, kde je málo místa (ostatně i tam, kde je místa dostatek).

Podle toho, co právě děláte, nasadíte barevnou vrchní desku. Po ukončení práce vše dáte do myčky nádobí nebo ručně omyjete mycími prostředky pro gastronomické provozy.

Šetřete náklady za pořízení HACCP prkének. Prkénko je dodáváno včetně 6 ks krájecích desek v šesti barvách HACCP za cenu o více než polovinu nižší, než je cena pořízení 6 HACCP prkének.

1 Comment

  1. Jako kuchař spolupracuji při rekonstrukcích kuchyní. Dělám HACCP a vím,co je křížová kontaminace. Vybavíte kuchyni a pak pracujete s kuchařem – 40let – který dokonce vařil v pořadu Dobré ráno na ČT2. A tento člověk na jedné pracovní desce krájí syrové maso,chléb,syrovou zeleninu na salát,vařené maso,desku otírá celý boží den jednou utěrkou. Ten člověk tu NEhygienu má v sobě,neuvědomuje si,co činí,prioritou je rychlost práce. A takového člověka nezměníte,věřte mi.

Napsat komentář: Petr Albrecht Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*