Výrobníky ledu jaký zvolit

Jak pracuje výrobník ledu?

Zjednodušeně lze říct, že čerpadlo nažene vodu do formy, ve které ji chladicí systém zmrazí. Poté přepne ventil a do přístroje začne proudit teplý vzduch, díky němu vypadne hotový led ve tvaru kuželů nebo kostek do zásobníku, z něhož ho pomocí lopatky vyndáváme.

Kolik ledu potřebujeme?

To je jedna z prvních otázek, kterou je nutné si položit. Tato důležitá informace se zpravidla udává v kg / 24 hodin. Produkce se může pohybovat od cca 10 do 105 kg za 24 hodin. Od výkonu se také zásadně odvíjí cena výrobníku ledu.

Co to je pevné připojení na vodu?

Při výběru můžeme volit mezi výrobníky s nižším výkonem, které jsou většinou vybaveny několikalitrovým zásobníkem na vodu. Do toho pak musíme z kbelíku „ručně“ dolévat vodu.

Pokud však hodláme vyrábět větší množství ledu, je vhodné pořídit si výrobník ledu s připojením na vodu (přístroj je pomocí hadice napojen na přívod vody), který nám výrazně usnadní obsluhu a ušetří čas.

Kam s odpadní vodou?

Také zde je možné vybírat ze dvou možných alternativ. U menších výrobníků většinou na zadní straně najdeme zátku, s pomocí které odpadní vodu vypouštíme do kbelíku nebo jiné nádoby. Dražší přístroje je možné připojit přímo na odpad.

Vodou nebo vzduchem chlazený?

Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Obě technologie mají své klady i zápory.

  • Vzduchem chlazené výrobníky ledu jsou méně nákladné, jejich provoz však často bývá hlučný a generují poměrně velké množství horkého vzduchu, který může v už tak horkých kuchyních způsobovat potíže.
  • Vodou chlazené výrobníky ledu jsou efektivní a velmi tiché. Mají však vyšší spotřebu vody a jejich provoz je tak nákladnější.

Další užitečné informace.

Při nákupu se zajímejte také o materiál, ze kterého je vyroben vnější plášť. Můžeme vybírat mezi plastovým nebo nerezovým. Rozdíl mezi těmito asi není třeba vysvětlovat.

Další doplňkovou funkcí je pak možnost volby velikosti ledových kostek. Někteří tuto funkci využijí, jiní zase oželí. Před nákupem výrobníku je důležité si rozmyslet, co přesně od něj očekáváme.

2 Comments

    • Dobrý den.
      Děkujeme za Váš komentář a přejeme krásnou letní pohodu. Eva Povová, redakce Gastrotip.cz

Napsat komentář: Eva Povová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*