Pu Erh – zázrak z Číny
Pěstuje se v provincii Yunnan a jméno má podle okresního města Pu-Erh. Je to jeden z mála čajů, který neobsahuje téměř žádný kofein. Má výraznou zemitou, kouřovou chuť. Zajímavostí určitě je, že tento čaj je příbuzný se zeleným a černým čajem. Pu-ehr má řadu léčivých účinků na celý organismus. Doporučuje se pít tento čaj před každým tučným jídlem!
Účinky čaje Pu Erh
- odbourává nadbytečný tuk
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- pročišťuje krev, játra a organismus čistí od toxinů
- působí proti arterioskleróze – kornatění tepen a rozšiřuje cévy
- posiluje imunitní systém a chrání před infekčními chorobami
- odbourává alkohol z krve
- působí na trávicí trakt, podporuje činnost žaludku
- působí při léčbě dýchacích cest, podporuje vykašlávání
- snižuje vysoký krevní tlak
- zlepšuje soustředění
- působí jako mírné antidepresivum, působí proti stresu a depresím
- obklady z čaje Pu Erh mají omlazující účinek
- má protirakovinné účinky
V čínské medicíně získal tento čaj název „zametač lidského těla„.
Co čaj obsahuje a jak se vyrábí?
Čaj Pu Erh obsahuje množství minerálů jako hořčík, zinek, vápník a stopové prvky selen, zinek, mangan množství vitamínů.
Čajové lístky jsou zavadlé, mírně pražené a zavinované. Čaj je fermentovaný za pomocí ušlechtilé plísně za vysoké vlhkosti a pravidelného obracení lístků po dobu až 50 dní. Následně je sušený horkým vzduchem. Zraje i několik let, přičemž jeho účinnost je stejná i za 60 let.
Jak připravit čaj Pu ehr
Potřebujeme 1 lžičku sypaného Pu Ehru a 2 dl vroucí vody. Směs čaje zalijeme vroucí vodou a vše necháme 5–7 minut louhovat. Poté přecedíme a můžeme popíjet. Doporučuje se vypít 3 šálky denně.
Prosím, raději bez cukru. Čajoví znalci jednoznačně doporučují podávat Pu ehr neslazený.
Víte, že…?
- obsah kofeinu v čaji Pu ehr je 24x nižší než v ostatních čajích
- při silné nadváze lze shodit až 9 kg za měsíc, při lehké nadváze 2,8 kg za měsíc
- čistý Pu Erh můžete zalévat až 3 krát (stačí Vám 1 směs na den!)
- čaj Pu Erh umožňuje proudění energie čchi
zdroj: internet
Buďte první kdo přidá komentář