vaříme

Měření teploty masa

Ano, je to tak, bez teploměru na měření vnitřní teploty potravin nemůžete v dnešní kuchyni, ve které se připravuje či vydává jídlo, vůbec existovat. Měříme tak teplotu uvnitř masa během pečení v troubě, pro vynikající […]

vaříme

Zabijačka neboli domácí porážka

Zabijačka neboli domácí porážka, je zpracování masa a drobů z doma chovaných vepřů svépomocí, popřípadě za účasti řezníka. V minulosti byla na středoevropském venkově a v menších městech v zimním období pravidlem téměř v každém […]

vaříme

Přišel čas zvěřinových hodů

Zvěřina, která je chovaná na farmách, má jinou strukturu, než zvěřina žijící ve volné přírodě. Zvěřina získávaná odstřelem má oproti poražené odlišnou chuť, tmavší zabarvení a rychleji se kazí. Odstřelenou zvěřinu je nutné co nejdříve […]

aktuálně

Recept Svatomartinská husa

Nevím, kde je pravda. Jedna říká, že husy byly příliš hlasité a rušily při kázání. Tak skončily na pekáči. Podle druhé pravdy se Svatý Martin skrýval v husinci a husy jej před jeho volbou biskupem […]

vaříme

Udělejte nejlepší steaky

Steak je plátek masa ukrojený přes vlákna z většího kusu hovězího masa. Steaky se obvykle upravují grilováním nebo pečením na pánvi. Mezi nejkvalitnější maso patří argentinské, irské, USA nebo také jihoafrické hovězí.

tipy

Méně masa, více vody

Najít dnes na uzenářském pultu dobrou a kvalitní šunku není jen tak. Proč je tak růžová? A proč by se dala ždímat? Čím méně masa, tím více vody na talíři.

vaříme

Nejlepší steak

Plátek masa ukrojený přes vlákna z většího kusu masa. To je steak. Upravují se grilováním a pečením. Připravují se rychle. Maso je vždy z nejlepší části zvířete, obvykle z hovězího, červeného masa.