Steak je plátek masa ukrojený přes vlákna z většího kusu hovězího masa. Steaky se obvykle upravují grilováním nebo pečením na pánvi. Mezi nejkvalitnější maso patří argentinské, irské, USA nebo také jihoafrické hovězí.
Stupně propečení
- Raw (syrový) – nepečený. Kromě speciálních pokrmů, jako je např. tatarský biftek, se steaky takto nepodávají
- Blue rare nebo very rare (velmi jemně propečený) – jenom krátce ošhlehnout nad plamenem. Zvenku je opečen, avšak vevnitř zůstává krvavý
- Rare (jemně propečený, teplota středu 52 °C) – z vnějšku je již tmavě-hnědý a vnitřek se také začíná zabarvovat, avšak je stále rudý
- Medium rare (středně propečený, teplota středu 55 °C) – z vnějšku je tmavě-hnědý, střed steaku je růžový a zbytek vnitřku přechází pomalu do šedo-hnědé poblíž povrchu. Pokud zákazník neřekne jinak, budou mu takto připraveny steaky v dobrých steakhousech
- Medium (teplota středu 60 °C) – úplný střed je stále růžový, ačkoli zbytek masa už je zcela propečen do šedo-hnědé barvy
- Medium well (teplota středu 65 °C) – maso už je téměř celé hnědé, pouze s náznaky růžové. Šťavnatost se již vytrácí
- Well done (teplota středu 71 °C) – maso je již zcela propečeno skrz naskrz. Šťavnatost a jemnost masa se v větší části vytratila a maso vypadá suše a gumově
Orientační časy
Záleží na výkonu hořáků sporáku a výšce masa. Časy jsou pouze orientační:
Příprava steaků
- maso kuchyňsky upravte a nekořeňte před přípravou
- nevhodnější je těžká, železná, kovaná pánev
- do horké pánve přidejte olej a počkejte, než se dobře zahřeje na 170°C
- do rozpáleného oleje vložte stek
- k obracení masa používejte pinzetu a obracečku. Maso nepropichujte vidlicí
- steak prudce opečte na obou stranách, aby se maso rychle zatáhlo a šťáva nevytékala
- maso propečte podle přání hosta. Ihned vyndejte z pánve. Nepodávejte v pánvi. Maso by se dopékalo.
- podávejte na prohřátém, silném porcelánovém talíři , na prkénku nebo přímo v servírovací pánvi
- podávejte se základním kořením – pepř a sůl. Host si ochucuje sámZdroj:internet
Buďte první kdo přidá komentář