Wok je speciální druh pánve, která se vyznačuje svou hloubkou, šířkou a oblostí. Právě její tvar ji odlišuje od běžných pánví a umožňuje efektivně a rychle vařit potraviny.
Pánev wok je vynález čínské kuchyně a jako taková je určena pro zdravé vaření. Její hlavní funkcí je příprava pokrmů v páře, což je považováno za jeden z nejzdravějších způsobů vaření. Je třeba použít jen malé množství oleje či jiných tuků, zbytek lze jednoduše nahradit vodou.
Díky své hloubce zvládne pánev připravit velké množství jídla na malém množství tuku.
Nicméně pro využití v české kuchyni je třeba trochu více než jen umění vařit v páře. Smažení a omáčky mají na českých plotnách své místo. Dnešní wok pánev zvládne usmažit oblíbený řízek nebo v nich lze lehce uvařit guláš. Jídlo si navíc zachová svou chuť i většinu vitamínů.
Pánev WOK a její výhody:
- Zdravé vaření v páře
- Rychlost vaření – šetří energii
- Zachování chuti a vitamínů
- Hloubka pánve – jídlo nevyskočí na plotnu
- Velké množství potravin na nízkém množství tuků
- Snadná údržba
Vaření je umění, ne pouze řemeslo
Toto rčení se táhne celou historií čínského národa. Možná i díky této větě Číňané před tisíci lety vytvořili první pánev wok. Fakt, že se z wok pánve stane celosvětově používané kuchyňské náčiní, nejspíš netušili. Do zbytku světa počínaje Indií a Blízkým východem se pánev wok dostala díky kočovným Mongolům. O její užitečnosti svědčí fakt, že Mongolové na svých cestách přebírali z různých kultur jen to nejlepší. Pokud si tedy vybrali wok, měla tato pánev zásadní význam již v tehdejší době.
Buďte první kdo přidá komentář