Pivo srdce každé hospody

Srdcem každé hospody je vynikající pivo. Aby se vůbec pivo dalo načepovat v odpovídající kvalitě, je nutné ho čepovat přes dobře seřízené výčepní zařízení, které je kvalitní a výkonově odpovídající.

Odpovídající chladicí zařízení

Sudy jsou většinou uloženy v pivním sklepě nebo přímo pod výčepním pultem. Zásadou je, že odborník musí provést umístění chladicího zařízení, nainstalování výčepního stojanu s příslušným počtem výčepních kohoutů a celý systém propojit pivním vedením a vedením hnacího plynu.

Při instalaci pivního vedení je třeba dbát na to, aby nevedlo v těsné blízkosti tepelných zdrojů (potrubí, komíny atd.), aby nebylo zbytečně dlouhé a hlavně prověšené (sifonový efekt). Z těchto důvodů je dobré být při jeho instalaci a technika upozornit na možné problémy, zvlášť když instalaci provádíte mimo topnou sezónu.

Velice důležité je zvolit odpovídající chladící zařízení. Ta jsou dnes na vysoké technické úrovni a průtokově dokáží vychladit až několik stovek půllitrů piva za hodinu. Vodítkem pro jejich volbu je počet míst u stolů a tedy předpokládaná výtoč!

Pro vážení pivních sudů se využívá speciální držák pivních sudů.

Tlak nesmí kolísat

V praxi je tedy třeba nastavit tlak v rozmezí 2-3 atm. POZOR! platí, že když pivo pění, je třeba ZVÝŠIT TLAK. Ne naopak. Tlak je správně nastaven tehdy, jestliže se mezi přestávkami v čepování netvoří v pivním vedení bublinky CO2. Nyní zbývá jen nastavit teplotu na chladícím agregátu.

Pivo při čepování musí mít teplotu 5-6 ºC, aby zákazník obdržel na stůl pivo o teplotě 7-8 ºC, což je optimální. Aby veškerá pivní technologie fungovala jak má, je třeba o ni pečovat – čistit.

Dvakrát měsíčně je nutné vyčistit zařízení chemickými prostředky. Toto může provádět jen oprávněná osoba a většina pivovarů tuto službu

Dunetic – ruční myčka skla

Výčepní však musí dbát také o čistotu pivních sklenic, do kterých pivo čepuje. Čistá pivní sklenice je základ. Ideální je ruční myčka skla, která umyje sklenice jak zevnitř tak zvenku. NIKDY nepoužívejte jar nebo jiné odmašťovací přípravky na mytí nádobí!!! Po odmaštění a před čepováním je třeba sklenici vypláchnout studenou vodou.

Zdroj internet

mm
About Lucie Studená 63 Článků
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*