Božské vepřové koleno!

Jídlo hodné pro pořádné chlapy.

I tak by se dalo nazvat vepřové koleno, které je velice oblíbené převážně u mužského pohlaví. Asi žádný jiný typ masa si mezi labužníky nezískal tak velkou přízeň, jako božské vepřové koleno se šťavnatou svalovinou a dokřupava vypečenou kůžičkou.

Tradiční Haxe

jak pokrmu přezdívají v sousedním Německu, nejen skvěle chutná se sklenicí vychlazeného piva, ale také zahřeje. Na dně pekáče vždy zbude trošku sósu s vlákny masa, který si můžete namazat např. na čerstvý chléb.

Barva kvalitního vepřového masa má být růžová, tmavší je jen krkovice a právě kolena. Jako u jiných druhů mas také v tomto případě platí, že čím jde svalovina víc do červena, tím výraznější vykazuje chuť. U vepřových kolen je ale velmi specifická. Aby jejich chuť co nejlépe vynikla, měla by se ochucovat jen velmi šetrně.

Vhodná ochucovadla:

čerstvé bylinky, tymián, rozmarýn, česnek, kmín, pepř, sůl

Marinovat nebo nemarinovat?

Ano, je však nutné dbát na to, že ze všech druhů vepřového masa jsou právě kolena nejméně trvanlivá. Proto musí být nálev chuťově výrazný a marinovat pouze krátkodobě. Před naložením se doporučuje kolena naříznout a pečlivě vetřít sůl po celém jeho povrchu. Kůže se nařezává kuchyňským nožem na kostičky.

Důvody, proč si ho dát

  • Kilo vepřového kolena stojí cca 75 Kč a nají se z něj až 2 osoby
  • Ideální jídlo na zimu. Dodá vám energii, kterou v mraze spálíte
  • Kloubům a pleti dodá potřebnou výživu a pružnost
  • Chutná skvěle! Maso je právě díky kolagenu šťavnaté a patří mezi nejlepší kousky z vepře.

Jak koleno servírovat?

Na trhu se nabízí speciální držák na pečené koleno s masivním dřevěným podstavcem. Držák Vám umožňuje stylové servírování pečeného kolínka. Pokud nemáte či nechcete speciální držák, postačí Vám dostatečně veliké dřevěné prkýnko.

Důležitou součástí, bez které se při jedení kolena neobejdete je dokonale ostrý nůž. Zajistí Vám hladké odkrajování kousků masa.

Rozhodně nepodceňujte pečivo. Pokud byste konzumovali pouze maso, mohli byste mít silné žaludeční nevolnosti.

 

Připravila: Lucie Studená

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*