Maso skladované v chladničce ale i v mrazničce je potravina, která podléhá rychlé zkáze. Při nákupu masa je důležité dbát na to, aby bylo maso před uskladněním ve vaší provozovně vhodně uskladněno i u výrobce a prodejce.
Po celou dobu skladování se musí maso nacházet v chladu. Zvýšení teploty mraženého masa nad doporučenou teplotu (0 – 4 °C) může zkrátit jeho životnost.
Nákup masa
Při nákupu masa se řiďte především Vašimi smysly.
- vepřové maso by mělo mít světle růžovou barvu.
- Barva masa by neměla být nadměrně tmavá nebo mít nádech různých jiných barev.
- Tuk by měl být bílý.
- Na povrchu by maso nemělo lepit nebo být slizké.
- Pokud k masu přivoníme, nesmíme cítit kyselost. Maso nesmí být oschlé, přemražené.
Chlazené maso není vhodné kupovat na více než 3 dny, mražené maso na více než 2 týdny dopředu. Kupujte pouze takové množství, které spotřebujete.
Uskladnění
- Syrové maso a drůbež skladujeme vždy odděleně od ostatních surovin.
- Pokud maso skladujeme v lednici, ukládáme je do jejích spodních částí.
- Uskladněné maso nikdy nenecháváme povolené a ležící ve vlastních šťávách.
- Maso máme vždy rozdělené podle jednotlivých druhů.
- Také je nenecháváme uskladněné bez obalu, například pouze na talíři.
Životnost masa i jiných druhů potravin prodlužuje vakuové balení. Vakuovací balička nám pomůže zavakuovat maso do sáčků, další možností je pak použití vakuových dóz.
Pozor na rozmrazování
- Maso nechte přes noc v ledničce.
- Můžete ho také rozmrazit v mikrovlnné troubě.
- Rozmrazování pod studenou vodou má svá pravidla. Mělo by být uloženo ve vodotěsném plastikovém sáčku, vodu měňte každých 30 minut.
- Po rozmrazení v ledničce by mělo mleté maso a drůbež zůstat použitelné po další den či dva. Tmavé maso (vepřové, hovězí a skopové) je použitelné 3 až 5 dní po rozmrazení v ledničce.
Maso, které bylo rozmraženo v mikrovlnné troubě, nebo ponořením do chladné vody, by mělo být zpracováno okamžitě, protože bylo drženo v teplotách nad 5 °C.
Buďte první kdo přidá komentář