Domácí knedlík nejlepší příloha

Všechny klasické české omáčky mají jedno společné. Nemohou existovat bez domácího knedlíku. Knedlíků je známo mnoho druhů jako např. bramborové, houskové, chlupaté, špekové, ovocné, hrníčkové a mnoho dalších.

Dnes se zmíníme o tom, jak připravit vynikající houskový knedlík.

Kynutý znamená kyprý

Základem pro přípravu kynutého knedlíku je:
– hrubá mouka
– vejce – nejlépe žloutek rozmíchaný v tekutině
– sůl – ½ lžičky na 0,5 kg mouky
– droždí ½ kostky na 0,5 kg mouky
– mléko
– sodovka – knedlík více nakypří
– rohlíky nebo housky na kostičky nakrájené (1 ks na 0,5 kg mouky)

Jak na to
Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme v misce rozmíchané droždí a po částech vlažnou tekutinu (mléko nebo sodovku) s rozšlehaným žloutkem.

Zaděláme vláčné těsto, do kterého přidáme nakrájenou housku. Těsto hněteme tak dlouho, až se přestane lepit na vařečku. Připravené těsto poprášíme moukou a mísu přikryjeme utěrkou. Necháme vykynout. (Čím déle těsto odpočívá, tím je chutnější.)

Z vykynutého těsta vypracujeme 20 cm dlouhé válečky a necháme je ještě chvilku kynout 10 – 20 minut.

Do hrnce dáme vařit vodu, kterou mírně osolíme a až když se začne voda vařit, vložíme do ní válečky knedlíků. Pod pokličkou vaříme zhruba 20 – 25 minut.

Během vaření knedlíky pravidelně obracíme obracečkou.

Uvařené je vyjmeme a rychle propícháme špejlí nebo vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se.

Pro urychlení práce vložíme celou šišku do kráječe na knedlíky a rozkrájíme na rovnoměrné díly.

Tipy a triky na vynikající knedlíky:
– Pro nakrájení horkých knedlíků použijte strunu, kráječ na knedlíky, nebo nit. Na studené použijte kuchyňský nůž.

– Těsto na domácí knedlík vylepšíte, když do něj přidáte nakrájenou petrželovou nať.

– Místo vody přidejte minerálku. Knedlíky budou kypré a vláčné.

– Pokud do těsta přidáte lžíci sádla, knedlíky budou o poznání chutnější.

– Přidejte do vody několik kusů skořápek z uvařených vajec, knedlíky tak při vaření nepopraskají.

– Knedlíků bychom měli vařit najednou jen takové množství, aby se na sebe vzájemně nelepily a měly prostor k otáčení.

mm
About Lucie Studená 63 Článků
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*