
Brambory, ze kterých se hranolky vyrábí, přivezli do Evropy v 16. století Španělé. Bohužel už nevíme, koho napadlo jako první nakrájené plátky usmažit.
K prvenství se rádi hlásí Francouzi, Britové i Belgičané. V Belgii jsou nejpopulárnější. Každý Belgičan zkonzumuje ročně okolo 75 kg hranolků. To je o třetinu více než běžný Američan.
Zdravá příprava hranolků
Hranolky připravujeme fritováním v oleji ve fritéze či je pečeme na plechu, popřípadě smažíme na pánvi.
- Měřte si velikost hranolků. Čím jsou užší, tím více tuku obsahují. Lepší je si hranolky nakrájet sami do větších rozměrů.
- Omezte množství. Čím více hranolků dáte na pánev, tím více klesne teplota oleje a více oleje se dostane do brambor.
- Vybírejte čerstvé hranolky. Jejich obsah tuku je mnohem nižší než obsah tuku ve zmražených předsmažených hranolcích.
- Jedna teplota přípravy. Nedochází k degeneraci nutričních vlastností tuků. (esenciálních mastných kyselin a vitamínu E)
- Olej používejte jen jednou. Omezujete tak přeměnu a vznik degradačních látek.
Jaké brambory používat?
Ideální jsou moučné brambory. Např. odrůdy Estima, King Edward či Maris Piper.
Brambory tvoří z 80% voda a z 16% škrob, což je uhlohydrát, který tělo vstřebává pomalu – jsou velmi dobrým zdrojem energie. Dále obsahují draslík, hořčík, železo a vitamín C.
Nejlepší domácí hranolky
Na čtyři porce si připravte 6 brambor, pepř, sůl, česnek, špetku sladké papriky, olej
Oloupané brambory nakrájejte na hranolky a obalte je v oleji, do kterého přidáte strouhaný česnek (2 stroužky), mletou papriku, sůl, pepř. Troubu předehřejte na 200 stupňů a rozprostřené hranolky na plechu pečte cca 35 minut dozlatova.
Buďte první kdo přidá komentář