Indukčním vařením lze ušetřit čas i peníze

Elektromagnetickou indukci objevil již v roce 1831 britský fyzik a chemik Michael Faraday. Když v 19. století přišel s diamagnetismem a zavedl pojem magnetického pole, jistě netušil, že o dvě století později, dojde k výraznému převratu v technologii vaření.

Jak fungují indukční varné desky?

  • Princip indukčních varných desek je přesto naprosto jednoduchý. Indukční varné plotny v sobě mají zabudované mimo jiných součástek také měděné dráty a magnety. Právě magnety způsobují, že elektrický proud vedený měděnými dráty, se mění na magnetické pole.
  • Ve chvíli, kdy se na indukční varnou zónu desky položí hrnec, magnetické pole vytvořené v měděných drátech rozkmitá molekuly jeho dna a ty začnou vytvářet teplo. Můžeme tak vařit, přestože varná plocha indukční desky zůstává naprosto studená. To zabraňuje nechtěným připáleninám padajících potravin a výrazně usnadňuje čištění.

Srovnání varných technologií

Jak snížit spotřebu?

Spotřebu můžeme výrazně snížit, pořídíme-li si sadu různě velkých hrnců, které plně zakryjí celou plochu desky, kterou tak plně využijeme. Nejnovější a nejmodernější modely indukčních desek jsou schopny automaticky rozpoznat velikost a přítomnost hrnce. Velikost magnetického pole se tak automaticky přizpůsobuje velikosti pánve nebo hrnce.

Pokud si zakoupíte indukční varnou desku, není nutné ihned měnit nádobí. Pokud jsou Vaše hrnce vyrobeny z feromagnetické oceli, budou na indukci bez problémů fungovat. Na skleněné nebo hliníkové nádobí však můžete zapomenout.

Výsledek? S indukcí je možné ušetřit
Hlavní předností indukčního ohřevu je odbourání ztrát při přenosu tepla, indukce totiž ohřívá rovnou dno kovové nádoby. Při používání ostatních varných technologií (elektrické sporáky, sklokeramické varné desky nebo plynové sporáky) se vždy nejprve ohřeje plotýnka či varná deska a teprve poté je teplo převáděno na dno hrnce.

Takový přenos tepla způsobuje vysoké tepelné ztráty, které jsou ještě výraznější pokud dno hrnce k sobě  spolu s plotnou přesně nedoléhají (mezi oběma plochami je mezera nebo připálená potravina).

Tepelná úprava potravin a jejich ohřev proto pomocí indukční plotny probíhá rychleji při podstatně menší spotřebě elektřiny (peněz).

*) zdroj internet

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*