Kde a jak se pije káva

Káva se stala velmi oblíbeným a vyhledávaným nápojem po celém světě. Největšími milovníky kávy jsou kupodivu Holanďané, kteří vypijí 2,4 šálku na hlavu a den. Za nimi jsou severské státy. Přiměřené množství kvalitní kávy je zdraví prospěšné.

Víte, že…

  • 1. říjen je oficiálně ustanoven jako Mezinárodní den kávy
  • mletá káva po 15 minutách po umletí ztrácí své aroma
  • český „turek“ je naše specialita
  • po ropě je káva nejvíce prodávanou komoditou na světě
  • pravlastí kávovníku je africký kontinent, Etiopie. Odtud se káva dostala do Arábie
  • z dužiny kávové bobule se vyrábí sladký kávový likér Sakka
  • nejdražší kávou na světě je Kopi Luwak z Filipín, cena za kg je kolem tisíce dolarů
  • mezi nejlepší kávy patří Alto Frande Super Premium Coffee z Portorika, Blue Mountain z Jamaiky a Kona z Havaje
  • největším konzumentem kávy byl Honoré de Balzac (1799-1850), údajně vypil až 60 šálků denně
  • Coffea arabica je samoopylující rostlinou, Coffea canephora (robusta) není
  • v afrických zemích, které produkují kávu se káva (výjimkou Etiopie) pije zřídka

Jak se pije káva?

  • v našich končinách se pije klasické preso s mlékem
  • Ve dnech 19. a 20. října si francouzští příznivci kávy připomínají její svátek. Ale již od 18. století je káva ve Francii víc než oblíbená.
  • Na kávě se silným, výrazným aroma – na espressu anebo cappuccinu, si dnes pochutnávají Italové, kteří jako první začátkem 20. století vyrobili první profesionální přístroj na výrobu espressa. Pro Italy je typické zaskočit si několikrát denně do kavárny na maličký rychlý šálek.
  • Němci ví, co je dobré, Kávu připravují s rumem a šlehačkou.
  • Rakousko patří mezi země s velkou spotřebou kávy. Vídeňská káva – silné espreso s porcí šlehačky vystupující ze šálku se už dávno stala pojmem.
  • V USA se připravuje espresso, které vyžaduje na přípravu silně upražená zrna nejlepší arabiky. Někteří zpracovatelé však zastávají názor, že lehce pražené kávy umožňují různorodost a větší škálu chuti a začínají jej prosazovat u spotřebitelů. Je tedy možné, že do budoucna vyřadí lehká káva doposud žádané tmavé roasty. Populární je kombinace kávy s různým alkoholem nebo kořením. Používá se brandy, hřebíček a pomerančový nebo citronový sirup.
  • Ve Vietnamu se pije velmi vaječná káva připravená ze žloutků, která se doplňuje kondenzovaným sladkým mlékem a cukrem.
  • Do marocké kávy se přidávají sezamová semínka, černý pepř a muškátový oříšek.
  • V Argentině si oblíbili našlehané mléko s opravdovou kapičkou kávy.
  • Káva v hliněné nádobě se skořicí a nerafinovaným cukrem s příchutí melasy se připravuje jako pochoutka v Mexiku.
  • Opravdu zvláštní podávání kávy se sýrem najdete ve Finsku. Sýr se dává jak na dno hrnku, tak navrch.
  • V Japonsku frčí káva z plechovky. V létě si do ní dáte led, v zimě si ji přihřejete.

*) zdroj internet

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

1 Comment

  1. v Japonsku to mají hodně zajímavé, o tom jsem ještě neslyšela … v každém případě káva chutná nejlépe čerstvá o tom není pochyb 🙂

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*