V měsíci lednu je podle přírodní medicíny nejvíce ohrožený močový měchýř. Je nutné dodržovat pitný režim, denně bychom měli vypít 2 litry čisté vody, vody s citrónem nebo teplých bylinkových čajů.
Pro stravování jsou pro nás nejlepší zahřívací, domácí, tepelně dostatečně upravené pokrmy. V době masopustu to pro nás jistě nebude nijak náročné. Naopak bychom se měli vyhnout exotice, která naše tělo ochlazuje.
Jaké jsou vhodné potraviny v lednu?
- ovoce a zelenina z tuzemských zdrojů (jablka, hrušky, brambory, petržel, celer, pastiňák aj.)
- odvar z ječných krup
- potraviny s vysokým obsahem vitamínu C
- potraviny bohaté na hořčík (mandle, arašídy, sojové boby, švestky, zelí, kukuřice)
- brusinky čerstvé nebo sušené
- čaj z kopřiv nebo heřmánku
Tipy na lednový jídelníček
- černý kuba
- pečená jablka
- zeleninový nákyp (pastiňák, mrkev, brambory)
- kapustové karbanátky
- polévka z růžičkové kapusty s krupkami
- zapečené brambory se zelím
- salát z červené řepy
- kuře se zeleninou a jogurtovou omáčkou
- ovocný salát s ovesnými vločkami
- domácí celozrnný chleba
Upečte si celozrnný chleba
Celozrnné pečivo obsahuje vlákninu, zasytí vás na delší dobu a je daleko zdravější. Ke chlebu si můžete dát žervé nebo dušenou šunku.
K dispozici jsou horkovzdušné trouby a pekařské pece. Pro horkovzdušné trouby si vyberte správné plechy a rošty.
- použijte celozrnnou čerstvou mouku
- do těsta zpracujte dostatek vzduchu, těsto roztahujte, nadzvedávejte
- použitím různých přísad můžete mít chléb tymiánový, se sušenými rajčaty, slunečnicový
- hotové těsto se nechytá mísy a na povrchu tvoří bubliny
- nikdy do těsta nelijte horké, aby se nespařily kvasnice
- těsto kyne v teple a pozor na průvan!
- správné těsto nejdříve zapékáme na vyšší teplotu, po 10 minutách ztlumíme
- povrch můžete skrýt alobalem nebo pečicím papírem, pokud bude rychle hnědnout
- chleba nekrájejte horký, aby se vám nesrazil
zdroj internet
Buďte první kdo přidá komentář