Ušetřete na chlazení

I když to tak nevypadá, je léto.  Základem jsou dobře fungující ledničky a mrazničky. Zejména v kuchyních dostávají pořádně zabrat.

Vlastní údržba chladicího a mrazicího zařízení

Jsou věci, které si můžete udělat sami a na které nepotřebujete odborný servis.

  • vyčištění kondenzátoru – ledničku nebo mrazák odtáhněte od zdi
  • pokud vlastníte NonFrost zařízení, jako je např. chladící stůl, saladeta, komerční chladnička nebo mraznička, které mají kondenzátor umístěný vpředu nebo nahoře, odmontujte plechový kryt
  • na hubici vysavače nasaďte kartáč a opatrně odstraňte prach a nečistoty, které se nahromadily na žebrech kondenzátoru

Kontrola těsnění

Vložte list papíru do zavřených dveří. Až jej budete vytahovat, musí klást odpor. Jestliže tomu tak není, významně snižujete funkčnost chlazení

Pootevřenými dveřmi vniká okolní vzduch, zvyšuje se spotřeba elektřiny až o 75%. Současně vniká vlhkost okolního vzduchu, obsažená pára kondenzuje a vzniká námraza, která opět snižuje kvalitu chlazení.

Při mytí vnitřního prostoru, vždy také očistěte těsnění ve dveřích nebo po odvodu zásuvek chladících stolů.

Okolní teplota

Významný vliv na kvalitu chlazení a spotřebu elektřiny, má okolní teplota, kde chladící zařízení stojí.

Proto je stanovena klimatická třída, která udává, pro jaké okolní teploty je lednička vyrobena. Označuje se písmeny.

  • N pro vnější teplotu 16 až 32 °C
  • SN pro 10 až 32 °C
  • ST pro 18 až 38 °C
  • T pro 18 až 43 °C

Jakou zvolit ledničku

Existují dva druhy chlazení uvnitř prostoru. Statické a cirkulační.

  1. Chladničky s cirkulačním systémem mají zabudovaný ventilátor, který vzduch rozhání po celém prostoru a teplota je přibližně stejná ve všech částech. Jejich spotřeba je však o něco vyšší.
  2. Chladící zařízení se statickým chlazením, využívají skutečnosti, že „studený vzduch je těžší“. Proto je teplota ve spodní části nižší, než nahoře.

Správný vnitřní rozměr

V profesionální gastronomii se používá jednotný systém gastronádoby. Základní označení je GN 1/1 a rozměr je 53 x 32,5 cm.

Komerční chlazení se zpravidla vyrábí s vnitřním rozměrem GN 2/1, tzn., že na plochu jednoho roštu postavíte dva kusy gastronádoby GN 1/1. Užitná plocha je 53 x 65 cm.

Pro rozměry gastronádoby GN 1/1 je rovněž přizpůsoben úložný prostor saladety, chladicího stolu s dveřmi nebo jeho zásuvky.

Potřebujete poradit s výběrem chladicího zařízení nebo potřebujete náhradní díl?

Zavolejte našemu specialistovi na číslo +420 355 327 629 nebo napište mail na mail technika@hofmann.cz.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*