Skladování potravin je třeba věnovat velkou pozornost. Rozhodující je teplota a čistost vybavení, vlhkost a čistota ovzduší, větrání skladových prostor.
Druhy skladů:
Suché: Udržuje se v nich teplota kolem +18 °C. Skladuje se zde převážně cukr, pečivo, obiloviny, luštěniny, olej.
Chladné: Zde se udržuje přirozená teplota. Zásada v tomto skladu je, že převládá vysoká vlhkost a prostory musí být dokonale větrány. Skladují se zde převážně brambory, ovoce, zelenina, nápoje, kompoty nebo vejce.
Chlazené: Udržuje se zde teplota od 0°C do +10 °C. Vše se musí skladovat odděleně. Chlazené sklady využíváme např. pro maso, drůbež, cukrářské výrobky, masné výrobky, mléčné výrobky.
Mrazící: Udržuje se zde teplota od -18 °C až do -22 °C. V těchto skladech lze skladovat potraviny i dlouhodobě. Skladuje se zde např. maso, ryby, pečivo nebo polotovary.
Jaké zásady dodržovat při skladování
- Potraviny musí být uloženy ve vhodných sáčcích, dózách nebo skladovacích boxech.
- Pravidelně kontrolujeme jakost potravin
- Zpracováváme vždy potraviny, které byly uskladněny dříve.
- Vadné nebo zkažené potraviny se musí neprodleně ze skladu odstranit.
- Aromatické látky jako např. koření skladujeme odděleně, aby nám nenačichla jiná skladovaná potravina.
- S potravinami se nesmí skladovat např. čistící prostředky.
- Pravidelně kontrolujeme teplotu skladu.
- Nezapomínáme na hygienu.
Hygiena při manipulaci s potravinami
Každý pracovník, který přijde do styku s potravinami je povinen se nechat vyšetřit lékařem a podrobí se vstupní prohlídce. Musí si osvojit znalosti z hygienického minima a lékař mu vystaví zdravotní průkaz, který je uložen u vedoucího na pracovišti.
Buďte první kdo přidá komentář