Nedostatek zaměstnanců v oboru?
I v době nezaměstnanosti zůstává stále vysoký počet firem, kteří dnes hledají nedostatkové profese číšníků a kuchařů a říkají si, kde, proboha, ti všichni zaměstnanci a noví absolventi škol jsou.
Důvody ?
- Široká nabídka profesní seberealizace na trhu mimo obor
- Nedostatek zkušeností uchazečů ze škol
- Přístup mladých lidí k práci
- Finanční ohodnocení
- Sociální a ekonomická nestabilita jednotlivce
- Možnost práce v cizině a získání zahraničních zkušeností a znalostí cizího jazyka
- Nechuť vrátit se po zahraničních stážích zpět
- Fyzicky a psychicky namáhavá práce
- Profesní růst a možnost dalšího vzdělávání
- Práce o víkendech a svátcích
- Odklon od původní profese v oboru
Jak situaci řešit?
Tak, jako v životě a ve všem. Nejlepší pomocnou ruku najdeme na konci vlastního ramene. Musíme začít u sebe.
- Pracovat se zaměstnanci, věnovat se jim
- Nechat je profesně růst a dát jim dostatečnou podporu
- Stabilizovat vlastní personál a zmírnit fluktuaci
- Vychovávat si vlastní dorost
- Spolupráce škol a zaměstnavatelů
- Dodržovat všechna pravidla, hygienická, etická, ekonomická i zákoník práce
- Stát se zajímavým a prestižním zaměstnavatelem ve svém okolí, regionu
- Získat nové zaměstnance nabídkou řady výhod
Je nutné také využívat profesní sdružení a spolky k tomu, aby nám k tomu vytvářeli legislativní podporu a metodickou pomoc, protože to je jejich hlavní poslání, nikoliv jen reprezentace oboru.
Obor gastronomie je součástí terciární sféry, která se nejvíce rozvíjí a má před sebou zajímavou budoucnost. Jen zvýšením prestiže oboru mezi veřejností zabráníme, aby obor opouštěli zkušení zaměstnanci a dosáhneme zvýšení zájmu dorostu v oboru pracovat.
Připravil: PhDr.Jiří Vronský
majitel poradenské kanceláře
Buďte první kdo přidá komentář