Až 2 600 000 lahví Svatomartinského

Vinař bezpečně ví, co bude dělat v pátek 11 listopadu v 11 hodin dopoledne za doprovodu pečené husičky a koláčů.

V pátek  11.11.

  • Dnes je 15. 10. 2018. Do konce roku zbývá 76 dnů, jinak 2 měsíce a 15 dnů!
  • Víme, že „Martin přijede na bílém koni“ (třeba napadne sníh)
  • v 11:00 hodin se otevírají láhve letošního Svatomartinského vína
  • v 11:11 hodin začíná karnevalové období a konají se posvícení
  • pojídají se posvícenské husy se zelím a knedlíky
  • letos vinaři dodají až 2,6 milionu lahví

Kdo je svatý Martin

Legenda říká, že jedné chladné noci v Amiens viděl promrzlého nahého žebráka. Svatý Martin neváhal a svým mečem rozetnul svůj plášť na dvě poloviny, z nichž jednu podal žebrákovi. Následující noci se mu zjevil Kristus, oděný právě do poloviny jeho pláště. Díky této události je vzýván na ochranu proti bídě a tato událost měla za následek, že se dal pokřtít. Roku 372 přijal svatý Martin biskupský stolec ve francouzském Tours. I po jmenování biskupem žil nadále jako mnich ve své chatrči poblíž řeky Loiry, kde později vzniklo opatství Marmoutier. Zemřel v 81 letech roku 397 v Candes u Tours.

Svatý Martin a víno

Patronem vinařů se svatý Martin stal zřejmě proto, že jeho svátek připadá na období, kdy vinařům končí práce ve vinohradech a ve sklepích se dokváší mladé víno. Na svatého Martina končívala čeledi sjednaná služba, dostávala mzdu a hledala nového hospodáře, případně o rok prodlužovala dohodu. U této příležitosti se popíjelo víno z podzimní sklizně.

Pozor na padělky

Aby mohlo nést víno značku Svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský (bílá vína) nebo Modrý Portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína) na území České republiky a projít hodnocením nezávislé komise. Oprávnění nést značku poskytuje Český vinařský fond.

S mladým vínem jako s kojencem

Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterými si podle tradice můžete přiťuknout na sv. Martina přesně 11. listopadu v 11 hodin. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Svatomartinská vína mají lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu, obvykle okolo 12 procent.  Mladé víno se musí cítit jako v pelíšku. Jedině tak můžete vychutnat jeho přirozenou svěžest.

Proto se nalévá do vhodné sklenice. Sklo na víno by mělo být na stopce a jeho obsah musí být větší než nalévané množství.

Svatomartinské víno byste měli spotřebovat nejpozději do Velikonoc, poté víno může ztratit svoji výjimečnou chuť i svěžest.

Jak husa na pekáč přišla

Ústní lidové tradice říkají, že rušila svým kdákáním svatého Martina při kázání. Pavdou však zůstává, že vykrmená husa měla na podzim tu správnou velikost pro slavnostní tabuli. Maso pečte dlouho až 12 hodin při nízké teplotě. Odměnou bude vypečená křehká pečínka.

Zdroj internet

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*