Říká se, že víno je slunce ukryté v lahvi. Jemné, hedvábné, hebké, delikátní, jiskrné, vyzrálé… Poradíme Vám, jak si ho co nejlépe vychutnat.Dopřejte si jen to nejlepší. Platí to nejen pro víno, ale i pro Vaše skleničky.
Pokud si chcete víno opravdu vychutnat, měla by být sklenka:
- z kvalitního a čirého skla, očima zjistíte stáří vína. Čím sytější je červená barva, tím mladší víno ochutnáváte
- tenkostěnná bez ozdob, aby vynikla čistota vína. Všechna vína časem pomalu hnědnou. Čím je barva vína lesklejší a jemnější je barevné odstupňování směrem k okraji, tím lepší víno máte před sebou
- dokonale čistá, aby nedošlo k porušení kvality vína. Špička jazyka rozeznává sladkost, kořen jazyk hořkost.
Jak jim prodloužit životnost?
- Nikdy se nemají umývat ve vroucí vodě, kdy by mohlo dojít k prasknutí sklenic.
- Sklenice stačí opláchnout ve vlažné vodě, nechat okapat, otřít a vyleštit. Sklenice se důkladně otírají, aby v nich nezůstaly stopy mycích prostředků, které by znehodnotily kvalitu nápoje.
- Vybíráme takový čistící prostředek, který neobsahuje písek.
- Pro využití myčky volíme krátké mycí programy s nižší teplotou do 50 °C nebo použijeme přednastavené šetrné programy speciálně určené pro mytí skla. I tady platí zásada, že sklo otřeme a následně vyleštíme.
A jaký kalich se hodí na červené či bílé víno?
TULIPÁN je univerzální tvar, který se používá pro většinu vín a destilátů. Baňaté tělo kopíruje tvar polootevřeného tulipánu a směrem k hrdlu se uzavírá. Na trhu jsou i otevřenější, které více uvolňují vonné složky vína.
BALÓN se používá na červená vína, má větší objem a otevřené hrdlo. Připomíná skutečně seříznutý balón. Zakroužením sklenice se víno rozpohybuje a Vy snáze poznáte aroma a buket, zjistíte, zda víno voní slabě nebo silně.
FLÉTNA je vhodná pro podávání šumivých vín. Úzké a štíhlé tělo udrží bohatost pěny při nalévání a krásně zobrazí perlení vína. Zúžené hrdlo udržuje aromatické látky v ideální normě.
Buďte první kdo přidá komentář