Sekt nebo šampaňské?

Dáme si sekt nebo pravé šampaňské?

Snad nejvíce rozšířená věta určená pro přípitek je: „Dáme si šampaňské“. Málokdo, ale ví, že tak hojně používaný pojem jako Champagne se hodí jen pro šumivé víno pěstované a lisované právě v oblasti Champagne a smí se s ním dle autorského zákona honosit jenom pravý originál.

Existují sice i výjimky, ale těch není mnoho. A platí, pokud si na něm chceme pochutnat, pocítí to i naše peněženka. Lepší sekty se kvasí přímo v lahvích. Při nákupu se tedy vyplatí sledovat, zda je na láhvi napsáno, že víno kvasilo klasickou metodou.

Pokud se budeme řídit touto radou, najdeme i kvalitní šumivá vína, které nás finančně až zas tak nezatíží.

Co víme o sektu

  • Označení sekt je převzato z Německa, kde bylo používáno od 18. století
  • Název sekt je občas zaměňován s názvem šampaňské víno, kterým se ale mohou honosit pouze vína z oblasti francouzské oblasti Champagne. Od roku 1908 se totiž jedná o chráněnou značku.
  • Sekt či někdy také šumivé víno je označení alkoholického nápoje, které je vyráběno primárním či sekundárním kvašením vína a nebo moštu
  • Sekt je skladován ve skleněných láhvích s korkovým a nebo plastovým uzávěrem, jenž je možné tlakem sektu vytlačit z láhve

Jak servírovat sekt

  • Sekt servírujeme ve vysokých podlouhlých sklenicích tzv. „flétnách
  • Při otevírání držíme láhev v ubrousku a opatrně ji otáčíme než se zátka, která je pod tlakem, uvolní. Jinak platí, že ve správné společnosti se šampaňským nestřílí. Působilo by to značně amatérsky
  • Sekt by měl být vychlazený (4-6°C)
  • Na rozdíl od vína můžeme i hostům dolévat

Flétny na šampaňské a sekt Reims Arcoroc jsou vyrobené z tvrzeného skla a jsou odolné proti rozbití. Takže snesou i silnější cinknutí. Na dno dejte kousek čerstvého ovoce a zalijte ovocným likérem, nebo sirupem (4 cl – velký panák). Můžete také použít grenadinu (sirup z granátových jablek).

Rozdělení šumivých vín podle jakosti

  1. Jakostní šumivé víno – sekt
  2. Jakostní šumivé víno stanovené oblasti – sekt s.o.
  3. Pěstitelský sekt
  4. Aromatické jakostní šumivé víno
  5. Aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti – aromatický sekt s.o.

Rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru

  • Brut nature – přírodně tvrdé – obsahuje méně než 3 g cukru/litr, po druhotném kvašení nesmí být dodán žádný cukr
  • Extra brut – zvláště tvrdé – obsahuje mezi 0 a 6 g cukru/litr
  • Brut – tvrdé – obsahuje méně než 15 g cukru/litr
  • Extra dry – zvláště suché – obsahuje 12 – 20 g cukru/litr
  • Sec – suché – obsahuje 17 – 35 g cukru/litr
  • Demi-sec – polosuché – obsahuje 33 – 50 g cukru/litr
  • Doux – sladké – obsahuje více než 50 g cukru/litr

 

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*