Před každým napitím bychom si měli otřít ústa ubrouskem. Pijeme zlehka, aby na sklenicích nebylo příliš otisků rtů. Sklenice vybírá hostitel. Sklenice by měly být vždy vyleštěné a čiré. Sklenice držíme co nejníže, nejlépe za stopku, abychom na nich nezanechali viditelné otisky prstů. Výše ke středu sklenice můžeme držet pouze sklenici s červeným vínem, které bývají dosti objemné, takže by mohl nastat problém ji udržet
Pořadí podávaných alkoholických nápojů:
- Na začátku – podává se aperitiv např. šampaňské, cinzano
- K předkrmu – může být červené víno nebo lehké bílé víno
- K hlavnímu chodu – naléváme těžší červené víno
- Konec menu se zakončuje likérem
Nezapomeňte vždy na správný výběr vhodného skla:
- Na sekt – vyšší štíhlá sklenka neboli flétna, která lépe zachová pěnu a perlení vína
- Bílé a růžové víno – úzké sklenky na delší stopce
- Červené víno – širší a objemnější sklenice
- Portské, sladká a alkoholizovaná vína – menší stopka i objem skleničky
- Tvrdý alkohol – malé odlivky
- Nealkoholické nápoje – klasické sklenice, mohou být vysoké i nižší
- Pivo – pivní sklenice, půllitr
Skleněný inventář rozdělujeme na:
- Běžný provozní
- Žáruvzdorný
- Banketní
- Bez stopky
- Se stopkou
Veškeré sklo, s výjimkou skleniček k lahvovým nápojům musí být cejchované.
Do skleněného inventáře na podávání nápojů se řadí sklenice na:
- Pivo
- Na nealkoholické nápoje
- Na víno
- Na lihoviny
- Na teplé nápoje
Buďte první kdo přidá komentář