Jakou sklenici na víno?

Sklenice na víno jsou odlišné podle druhu podávaného vína. Rozlišujeme víno červené, bílé víno a víno šumivé. Ve správně zvolené sklenici teprve vynikne barva a vůně nápoje.

Jak vybrat ten správný tvar?

TULIPÁN

  • je univerzální tvar, který se používá pro většinu vín a destilátů;
  • baňaté tělo kopíruje tvar polootevřeného tulipánu a směrem k hrdlu se uzavírá. Na trhu jsou i otevřenější, které více uvolňují vonné složky vína;
  • aroma bílého vína je méně intenzivní, proto se podává v užší sklence s užším vrškem;
  • sklenice se drží ve spodní části nožičky blízko patky tak, aby se nápoj neohříval o ruku;
  • vhodný objem: bílé sladké víno (150-250 ml), bílé suché víno (150-400 ml), růžové víno (150-400 ml),  portské, sherry (100-190 ml), červené mladé víno (250-500 ml), červené zralé víno (350-700 ml);

BALLÓN

  • se používá na červená vína, má větší objem a otevřené hrdlo;
  • připomíná skutečně seříznutý balón. Zakroužením sklenice se víno rozpohybuje a Vy snáze poznáte aroma a buket, zjistíte, zda víno voní slabě nebo silně;
  • sklence se drží pro vrchním konci nožičky;
  • vhodný objem: typ burgundského bílého vína (250-500 ml), typ burundského červeného vína (350-1000 ml);

FLÉTNA

  • je vhodná pro podávání šumivých vín;
  • úzké a štíhlé tělo udrží bohatost pěny při nalévání a krásně zobrazí perlení vína. Zúžené hrdlo udržuje aromatické látky v ideální normě;
  • sklenice se drží za spodní část stonku, nebo lépe za patku, nikdy ne za tělo;
  • vhodný objem: šumivé víno (100-250 ml);

Jak jim prodloužit životnost?

  • Sklenice se nemají umývat ve vroucí vodě, kdy by mohlo dojít k jejich prasknutí.
  • Sklenice stačí opláchnout ve vlažné vodě, nechat okapat, otřít a vyleštit. Sklenice se důkladně otírají, aby v nich nezůstaly stopy mycích prostředků, které by znehodnotily kvalitu nápoje.
  • Vybíráme takový čistící prostředek, který neobsahuje písek.
  • Pro využití myčky volíme krátké mycí programy s nižší teplotou do 50 °C nebo použijeme přednastavené šetrné programy speciálně určené pro mytí skla. I tady platí zásada, že sklo otřeme a následně vyleštíme.
  • Pro mytí sklenic v myčce zásadně používáme koše na sklenice s možností využití nástavců, kterými leze zvýšit celkovou všku koše do požadované výšky mytých sklenic.

Pokud si chcete víno opravdu vychutnat, měla by být sklenka:

  • z kvalitního a čirého skla, očima zjistíte stáří vína. Čím sytější je červená barva, tím mladší víno ochutnáváte;
  • tenkostěnná bez ozdob, aby vynikla čistota vína. Všechna vína časem pomalu hnědnou. Čím je barva vína lesklejší a jemnější je barevné odstupňování směrem k okraji, tím lepší víno máte před sebou;
  • dokonale čistá, aby nedošlo k porušení kvality vína. Špička jazyka rozeznává sladkost, kořen jazyk hořkost;

zdroj: internet

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*