Jsou keramické nože skutečně lepší než kovové?
Existuje na tuto otázku skutečně uspokojivá odpověď? Keramické nože jsou skutečně úžasné a mají mnoho vlastností, o kterých se může ocelovým nožům pouze zdát, ale je nutné si uvědomit, že plně nahradit kovové nože nedokážou, na něco zkrátka potřebujete pevnost kovu.
Přednosti keramických nožů
- Extrémní ostrost a životnost čepele
- Tvrdost čepele skoro jako diamant
- Odolnost vůči rezavění a skvrnám
- Dlouhodobá ostrost bez nutnosti broušení
- Zachovává v potravinách více vitamínů
- Lehké a perfektně vyvážené
- Možnost mytí v myčce nádobí
Keramický nůž je perfektní pro krájení a zpracování ovoce, zeleniny, masa, pečiva a dalších běžných potravin. Díky všem svým vlastnostem, neztrácí krájené ovoce, zelenina ani maso žádný z vitamínů a na potravinách nezůstává pachuť a pach oceli. Nože jsou dokonale vyvážené a umožňují tak perfektní manipulaci při používání, navíc jsou velmi lehké a mají tvar a materiál rukojeti pro pohodlné držení nože.
Je možné keramický nůž zničit?
U nože můžete oštípat ostří. Pokud budete krájet tvrdé předměty, jako jsou kosti nebo mražené výrobky, použijte sekáček nebo ocelový kuchyňský nůž. Jestli se pokusíte nožem něco páčit, hrozí, že zlomíte čepel.
Mohu umýt keramický nůž v kuchyňské myčce?
Ano, je to možné. Jen musíte nůž umístit do fixované podoby, aby se při mytí nestřetl s jinými tvrdými předměty. Nejlepší ale je nůž opláchnout pouze vodou a utřít.
Je možné si nabrousit keramický nůž doma?
Můžete si nože nabrousit i doma, ale pokud je špatně nabrousíte, můžete způsobit nožům mikro prasklinky a nůž se znehodnotí.
Jaké potraviny můžete keramickým nožem krájet?
Téměř vše kromě zmrzlých potravin, kostí a tvrdého pečiva.
Jak by se mělo správně keramickým nožem krájet?
Krájejte jedině pohybem vpřed a vzad. V žádném případě nekrájejte páčením a pohyby čepelí do stran. Dřevěná krájecí deska nebo plastové krájecí prkénko jsou ideální pro krájení keramickým nožem.
Čeho byste se měli vyvarovat při práci s keramickým nožem?
- nekrájet zmrzlé potraviny, kosti a potraviny s tužší slupkou
- nekrájet okoralý nebo tvrdý chléb a pečivo
- zabránit pádu nože na zem
- keramickým nožem rozhodně nenarážejte do porcelánu, příborů, nádobí a dalších tvrdých materiálů
- zabraňte styku s otevřeným ohněm
- neostřete běžným brouskem, který je určen pro broušení nožů s ocelovou čepelí
I přes spoustu výhod je v kuchyni stále mnoho prací, u kterých se bez kvalitního ocelového nože neobejdeme.
Připravil: Jan Domabyl
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook
Buďte první kdo přidá komentář