
Multifunkční parní hrnec není jenom hrnec na vaření rýže. Je vhodný také pro vaření zeleniny, kuřecího masa, ryb nebo dušení a udržovaní teplých pokrmů.
Dokonalá rýže
Skvělou rýži uvaříte tehdy, pokud ji dáte do hrnce, přidáte správné množství vody, přivedete do varu, pořád hlídáte, aby hrnec nepřetekl, a ochutnáváte, jestli už je dobře uvařená. Přitom vařič rýže Vám ušetří soustu času, nervy a rýže je dokonalá.
Je to tak jednoduché!
- Vložte potraviny do vařiče rýže.
- Zavřete víko.
- Stiskněte tlačítko Start.
- Počkejte na výsledek a dělejte, co chcete.
Jak postupovat
Optimálního výsledku přípravy rýže lze dosáhnout správným poměrem rýže a vody. Při přípravě rýže postupujte shodně s návodem na obalu rýže a zjistěte, zda:
- se jedná o obyčejnou, nezpracovanou rýži?
- rýže byla předvařena nebo předdušena? (zpracovaná rýže je k dostání v obchodech pod názvem rychlovarná rýže aj.)
Všechny ostatní informace o rýži (bílá nebo hnědá, dlouhozrnná nebo kulatá, divoká rýže, basmati atd.) se týkají kvality a chuti. Nemají příliš velký význam pro přípravu rýže. Podle chuti přidejte do vody špetku soli.
Příprava obyčejné rýže (nezpracované)
Jestliže rýži před vařením umyjete, bude se méně lepit k hrnci, ale poněkud ztratí na výživné hodnotě. Pokud nevařenou rýži necháte před vařením nabobtnat po dobu 5–10 minut, uvařená rýže bude měkčí.
- Odměřte odměrkou vhodné množství rýže a vsypte ji do hrnce na vaření rýže.
- Vnitřní hrnec naplňte potřebným množstvím vody. Potřebné množství vody závisí na množství rýže, které jste vsypali a určili podle stupnice ve vnitřním hrnci. Chcete-li uvařit například 4 odměrky rýže, naplňte vnitřní hrnec vodou po rysku 4 CUP.
- Naplněný vnitřní hrnec vložte do vnějšího hrnce a zavřete víko, až zapadne a uslyšíte „kliknutí“.
- Vložte zástrčku do síťové zásuvky.
- Stiskněte spínač ZAP/VYP směrem dolů.
- Rozsvítí se červený ukazatel „VAŘENÍ“. Během vaření musí být víko zavřené.
- Po nějaké době se hrnec na vaření rýže přepne automaticky na udržování teploty a rozsvítí se zelený ukazatel „UDRŽOVÁNÍ TEPLOTY“.
- Potom nechte rýži ještě 5 minut bobtnat pod zavřeným víkem, než ji vyjmete z hrnce.
- Stiskněte blokovací tlačítko a otevřete víko.
Vytáhněte zástrčku ze síťové zásuvky.
Vaření v páře
Hrnec na vaření rýže můžete také použít pro vaření v páře. K tomuto účelu použijte síto. Pro vaření v páře je zvláště vhodná zelenina, protože během vaření v páře ztrácí mnohem méně výživných hodnot než při jiném způsobu její přípravy.
Jak postupovat
- Nalijte odměřené množství vody do vnitřního hrnce a vložte ho do hrnce na vaření rýže.
- Na síto rozložte potraviny, síto vložte do vnitřního hrnce a zavřete víko.
- Během naplňování síta potravinami na vaření nikdy nepřesáhněte výšku síta.
- Zástrčku hrnce na vaření rýže vložte do síťové zásuvky a stiskněte spínač ZAP/VYP směrem dolů.
- Pokud je to možné, během vaření v páře nechte víko zavřené. Při otevírání víka zařízení ztrácí páru potřebnou pro vaření potravin. Ztrátu páry kompenzujte dolitím vody.
- Po uplynutí doby vaření stiskněte spínač ZAP/VYP směrem nahoru. Vytáhněte zástrčku ze síťové zásuvky.
- Nenechávejte pokrm po vaření v páře příliš dlouho ve vnitřním hrnci.
Náš tip
Využijte parní multifunkční hrnec naplno.Do hrnce vložte rýži jak už popsáno. Do horní misky vložte zeleninu, maso, rybu, apod. Vše uvaříte a podusíte najednou.
Buďte první kdo přidá komentář