Multifunkční hrnec nejen na vaření rýže

Multifunkční parní hrnec není jenom hrnec na vaření rýže. Je vhodný také pro vaření zeleniny, kuřecího masa, ryb nebo dušení a udržovaní teplých pokrmů.

Dokonalá rýže

Skvělou rýži uvaříte tehdy, pokud ji dáte do hrnce, přidáte správné množství vody, přivedete do varu, pořád hlídáte, aby hrnec nepřetekl, a ochutnáváte, jestli už je dobře uvařená. Přitom vařič rýže Vám ušetří soustu času, nervy a rýže je dokonalá.

Je to tak jednoduché!

  1. Vložte potraviny do vařiče rýže.
  2. Zavřete víko.
  3. Stiskněte tlačítko Start.
  4. Počkejte na výsledek a dělejte, co chcete.

Jak postupovat

Optimálního výsledku přípravy rýže lze dosáhnout správným poměrem rýže a vody. Při přípravě rýže postupujte shodně s návodem na obalu rýže a zjistěte, zda:

  • se jedná o obyčejnou, nezpracovanou rýži?
  • rýže byla předvařena nebo předdušena? (zpracovaná rýže je k dostání v obchodech pod názvem rychlovarná rýže aj.)

Všechny ostatní informace o rýži (bílá nebo hnědá, dlouhozrnná nebo kulatá, divoká rýže, basmati atd.) se týkají kvality a chuti. Nemají příliš velký význam pro přípravu rýže. Podle chuti přidejte do vody špetku soli.

Příprava obyčejné rýže (nezpracované)

Jestliže rýži před vařením umyjete, bude se méně lepit k hrnci, ale poněkud ztratí na výživné hodnotě. Pokud nevařenou rýži necháte před vařením nabobtnat po dobu 5–10 minut, uvařená rýže bude měkčí.

  • Odměřte odměrkou vhodné množství rýže a vsypte ji do hrnce na vaření rýže.
  • Vnitřní hrnec naplňte potřebným množstvím vody. Potřebné množství vody závisí na množství rýže, které jste vsypali a určili podle stupnice ve vnitřním hrnci. Chcete-li uvařit například 4 odměrky rýže, naplňte vnitřní hrnec vodou po rysku 4 CUP.
  •  Naplněný vnitřní hrnec vložte do vnějšího hrnce a zavřete víko, až zapadne a uslyšíte „kliknutí“.
  • Vložte zástrčku do síťové zásuvky.
  • Stiskněte spínač ZAP/VYP směrem dolů.
  • Rozsvítí se červený ukazatel „VAŘENÍ“. Během vaření musí být víko zavřené.
  • Po nějaké době se hrnec na vaření rýže přepne automaticky na udržování teploty a rozsvítí se zelený ukazatel „UDRŽOVÁNÍ TEPLOTY“.
  • Potom nechte rýži ještě 5 minut bobtnat pod zavřeným víkem, než ji vyjmete z hrnce.
  • Stiskněte blokovací tlačítko a otevřete víko.

Vytáhněte zástrčku ze síťové zásuvky.

Vaření v páře

Hrnec na vaření rýže můžete také použít pro vaření v páře. K tomuto účelu použijte síto. Pro vaření v páře je zvláště vhodná zelenina, protože během vaření v páře ztrácí mnohem méně výživných hodnot než při jiném způsobu její přípravy.

Jak postupovat

  • Nalijte odměřené množství vody do vnitřního hrnce a vložte ho do hrnce na vaření rýže.
  • Na síto rozložte potraviny, síto vložte do vnitřního hrnce a zavřete víko.
  • Během naplňování síta potravinami na vaření nikdy nepřesáhněte výšku síta.
  • Zástrčku hrnce na vaření rýže vložte do síťové zásuvky a stiskněte spínač ZAP/VYP směrem dolů.
  • Pokud je to možné, během vaření v páře nechte víko zavřené. Při otevírání víka zařízení ztrácí páru potřebnou pro vaření potravin. Ztrátu páry kompenzujte dolitím vody.
  • Po uplynutí doby vaření stiskněte spínač ZAP/VYP směrem nahoru. Vytáhněte zástrčku ze síťové zásuvky.
  • Nenechávejte pokrm po vaření v páře příliš dlouho ve vnitřním hrnci.

Náš tip

Využijte parní multifunkční hrnec naplno.Do hrnce vložte rýži jak už popsáno.  Do horní misky vložte zeleninu, maso, rybu, apod. Vše uvaříte a podusíte najednou.

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*