Vyčistěte Váš organismus

V průběhu podzimu a zimy je naše tělo vystaveno různým nežádoucím vlivům. Chladnému počasí, studenému větru, vlhku, změnám teploty při přecházení z venku do vytopených místností a podobně. Tím, že se rozhodnete vyčistit svůj organismus, vlastně vyhlašujete boj odpadním látkám ve Vašem těle.

Proč jarní detoxikace?

Díky očistě organismu budete méně unavení, odolnější fyzicky i psychicky a zbavíte se nepotřebných, pro tělo mnohdy nadbytečných nebo dokonce i nebezpečných látek.
Naše tělo je pak zahlceno škodlivými látkami a přetíženo toxiny. To se následně projevuje únavou, poruchami zažívání, únavovým syndromem, bolestmi hlavy a kloubů.

Příprava na jarní očistu

  • Zvyšte pitný režim
  • Pijte denně až tři litry obyčejné vody nebo bylinkových čajů
  • Vyřaďte z jídelníčku konzervovaná jídla, uzeniny, instantní směsi
  • nepožívejte alkohol ani kávu a mléko, nekuřte
  • Přidejte pohyb na čerstvém vzduchu, rozhýbete tím organismus i lymfatický systém
  • Jezte dostatek zeleniny a zvyšte příjem vlákniny v jídelníčku
  • Zahrňte do svého denního plánu a režimu alespoň chvilky relaxace a odpočinku.

Detoxikační šťáva z červené řepy

Kořen červené řepy je v syrovém stavu vhodný pro přípravu zásadité šťávy, která má detoxikační účinky. Šťávu je možné mírně zředit pitnou vodou, aby nebyla detoxikace tak razantní. Její nasládlou chuť můžete upravit smícháním šťávy z mrkve. Pro výrobu zeleninových nebo ovocných šťáv použijte odšťavňovač 700 Bartscher.

Zeleninová detoxikační polévka

Ingredience pro přípravu jarní zeleninové detoxikační polévky:
– půl šálku nakrájeného květáku
– půl šálku nakrájené brokolice
– půl šálku nakrájené petržele
– půl šálku nakrájené mrkve
– půl šálku nakrájeného celeru
– půl šálku nakrájené cukety
– 2-3 cm kořene zázvoru – čím čerstvější, tím lepší
– 1/3 šálku rýže Basmati
– 1ks hřebíčku
– 3ks celého pepře
– špetka mletého pepře
– špetka mleté papriky
– 1,5 litru vody
– sůl

Postup přípravy jarní zeleninové detoxikační polévky:
Do většího hrnce nalijeme vodu a tu přivedeme k varu. Připravený kořen zázvoru si oloupeme škrabkou a nakrájíme ostrým nožem na čtyři až pět kousků. Vložíme jej do vroucí vody, přikryjeme poklicí a necháme vřít na mírném ohni. Rýži mezitím propláchneme a okapanou vložíme do vody, oheň zesílíme a nadále vaříme. Očištěnou pokrájenou zeleninu pak přidáme k rýži do vody a vaříme po dobu dalších deseti minut. Polévku dochuťte kořením.

*)zdroj internet

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*