Smažte pomocí fritézy

Smažení pomocí fritézy je pohodlnější než používání klasických pánví. Určité výhody mají fritézy, u kterých se topná spirála ponoří přímo do oleje. Nepřipalují se v nich zbytky smažených potravin, nemusíte čekat na rozpálení nádoby, od které se teprve rozpaluje olej. Tyto nádoby lze navíc umývat v myčce.

Vyberte správnou fritézu

Je důležité vědět, na co chci fritézu využít a na kolik pokrmů ji budu používat. Fritézy elektrické i plynové jsou malé stolní, nebo na podestavbě. Profesionální fritézy jsou vyrobeny z kvalitní nerezové potravinářské chromniklové oceli. V nabídce jsou různá provedení a velikosti. Fritézy se hodí do školních jídelen, školek, nemocnic, hotelů, restaurací, bufetů atd.

O co se zajímat při nákupu fritézy?

  • Fritéza s výpustným ventilem– jednodušší výměna oleje
  • Měla by obsluhu chránit před teplem a parou.
  • Čím více částí (víko, koš, nádoba) lze sundat a umýt v myčce, tím lépe.
  • Vnitřní plášť by měl být vyroben z nepřilnavého materiálu.
  • Teplo uvnitř by nemělo být přenášeno na venkovní plášť fritézy.
  • Vybírejte vhodnou velikost koše podle potřeby smažených potravin a vyzkoušejte si, jak snadno se s ním dá manipulovat.
  • Termostat by měl mít teplotní rozsah 140 -190°C.
  • Kontrolka zahřátí oleje je také velmi důležitá.
  • Tepelně izolovaný plášť a otvírání nebo ovládání koše.

Pozor na teplotu a vhodný tuk

  • Během smažení je nejdůležitější dodržovat určitou teplotu a používat vhodný tuk nebo olej. Teplota se musí pohybovat mezi 150 až 190 °C. Příliš vysokou teplotu smažení poznáte podle namodralého štiplavého kouře.
  • Na smažení je nutné používat takové tuky nebo oleje, které jsou k němu přímo určené. Při dodržování správné teploty v průběhu smažení nevznikají žádné škodlivé látky nebo jen ve velmi malém množství.
  • Naopak pokud se smaží na rostlinných olejích nebo tucích, které jsou určené výhradně pro studenou kuchyni, vzniká velké množství zdraví škodlivých látek. Tyto často obsahují nenasycené mastné kyseliny.
  • V posledních letech bývají často doporučovány jako zdravé tuky s velice dobrým vlivem na naše zdraví. Při smažení se však právě z nich tvoří nejvíce rizikových a nebezpečných látek.

Vhodné náčiní pro fritování

Nepravdy spojené s používáním fritéz

Fritéza spotřebuje velké množství oleje.
Olej ve fritéze použijete několikrát, jeho spotřeba je tedy srovnatelná se smažením na pánvi.

Fritéza spotřebuje příliš elektřiny nebo plynu.
Pokud ji znovu rozpalujete kvůli osmahnutí jednoho kousku masa nebo misky hranolek, pak ano. Při smažení většího množství potravin je však spotřeba znovu srovnatelná. Navíc Vám fritéza ušetří spoustu času.

Fritované potraviny nejsou zdravé.
Toto tvrzení nelze vyvrátit. Konzumovat smažené potraviny každý den určitě zdraví neprospívá, pokud si však občas smažené potraviny nedokážete odpustit, Vaše zdraví to zásadním způsobem neovlivní. Smažení ve fritéze je také považováno za zdravější než smažení na pánvi.

Zdroj:internet

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*