Litinové nádobí

Litinové nádobí je buď přírodní bez povrchové úpravy, nebo smaltované, potažené glazurou. Litinové nádobí má masivní dno i stěny a jeho obliba v gastronomii stále roste.

Výhody litinového nádobí

  • rovnoměrný přenos tepla, který je u litiny lepší než u nerezové oceli
  • nepřilnavost
  • vysoká odolnost a dlouhé doba udržení teploty
  • litinové hrnce a pánve mohou být silně zahřívány, protože vydrží velké teplo
  • litinové nádobí se pozvolna zahřívá, zato udrží teplotu potravin déle
  • litina je vhodná pro pomalé pečení při nízkých teplotách
  • zelenina se připravuje šetrně pro udržení jejich důležitých vitamínů a složek
  • litinové nádobí je vhodné na všechny typy sporáků
  • litinové nádobí je okamžitě připravené k použití bez předchozích úprav
  • litinu lze používat i na otevřeném ohni (pokud nejsou materiály držadel z jiného materiálu
  • litina nikdy neztratí své vlastnosti

Nevýhody litinového nádobí

  • litina je těžká, opatrnost při použití na sklokeramické desce
  • litinové nádobí je citlivé na silné teplotní rozdíly, proto neproplachujte horký hrnec ihned studenou vodou, nepokládejte nádobí na rozpálenou plotnu
  • litina je citlivá na vlhkost, neskladujte v ní potraviny v ledničce a umyté hrnce pečlivě osušte
  • litinové nádobí nemyjte v myčce nádobí, rychle může začít rezavět

Jak udržovat litinové nádobí?

Používejte ho co možná nejčastěji. Na litinové nádobí nepoužívejte chemické prostředky ani drátěnky. Stačí omýt čistou horkou vodou s použitím měkké houbičky. Omyté nádobí ihned osušte, aby nedocházelo ke korozi. Vnitřní povrch pomocí papírové utěrky potřete rostlinným olejem nebo tukem. Nádobí skladujte v suchém prostředí.

Pokud se Vám pokrmy připalují, snižte teplotu, ideálně je nastavení mezi 180 a 200 °C. K vaření a pečení používejte jen kvalitní oleje. Připálené zbytky odstraňte tak, že nádobu naplníte vodou a vaříte, dokud se nečistota sama neuvolní.

Zdroj internet.

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*