Nastrouhaný sýr na fondue

Každý už někdy slyšel o parmezánu. Je tvrdý, suchý a zapáchající. Některým lidem stačí přikusovat z cihly, obecně se však používá především strouhaný jako součást pokrmů. 

Co dělá dobrý tvrdý sýr?

Skoro každý delší dobu skladovaný sýr po čase tvrdne. Během procesu zrání se odpařuje vlhkost a krystalizuje sůl. Nelze si však myslet, že stačí koupit sýr a nechat ho ležet na polici.

Stejně jako víno i sýr musí zrát za pečlivě přizpůsobených podmínek. Teplota a vlhkost by měly být konstantní a sýr je třeba pravidelně otáčet.

Většina tvrdých sýrů zraje mezi 6 měsíci až 7 lety. Za správných podmínek je možné sýr skladovat opravdu velmi dlouhou dobu.

Kromě techniky se na správném dozrávání tvrdých sýrů podílí také kvalita mléka a dalších použitých přísad, které budou mít na jeho konečnou chuť velký vliv.

Sýrové fondue

Typicky švýcarský pokrm z tvrdého sýru. Základem pro správné sýrové fondue je především použít kvalitní sýry pro jeho přípravu a udržet sýr dostatečně hladký (bez hrudek).

  • Dostatečně zralé a vlhké sýry se skvěle hodí k různým omáčkám.
  • Nezahřívejte sýr na vyšší teplotu než je bod jeho tání.
  • Nedovolte, aby sýr před podáváním vychladnul. Má tendenci rychle ztvrdnout.
  • Roztavený sýr příliš nemíchejte, stačí jen ze strany na stranu, lépe se tak rozpustí.
  • Smíchání strouhaného sýru se škrobem pomůže udržet sýr roztavený.
  • Malé množství citrónové šťávy pomáhá sýr rozpouštět.

Důležité příslušenství:
Fondue souprava, hořlavá pasta, dělený talíř na fondue

Sýrovo-cibulové fondue
Ingredience:
2 lžíce másla, 1 velká cibule – posekaná nadrobno, 2 lžíce hladké mouky, 2/3 hrnku zakysané smetany, 2 hrnky strouhaného sýra Gruyére, 2 hrnky nastrouhaného sýra Cheddar, 2 lžíce nasekané pažitky, pepř

K namáčení: malé vařené brambůrky a klobásky

Příprava:
1. Rozpustíme máslo ve velké pánvi, přidáme cibuli a vaříme 4-5 minut nebo dokud není měkká, ne však hnědá.

2. Vmíchejte mouku, přidejte zakysanou smetanu a vařte 2 minuty. Přidejte sýry a pokračujte ve vaření za průběžného míchání, dokud není hmota jemná a hladká.

3. Přidejte pažitku a ochuťte pepřem. Nalijte do kotlíku na fondue a podávejte s malými vařenými brambůrkami a klobáskami.

3 Comments

    • Dobrý den.
      Opravdu záleží na kvalitě použitého sýra. Používá se více druhů tučnějších sýrů. Smícháním strouhaného sýru s kukuřičným škrobem pomůže udržet sýr roztavený. Sýrová hmota se nejlépe připravuje nejdříve v hrnci, pak se přelévá do nádoby na fondue s hořákem.
      Pokud je omáčka hustá, můžete ji rozředit mlékem. Nebo můžete připravit omáčku i s bílým vínem, do kterého se postupně přidává směs sýrů se škrobem.
      Krásný den přeje Eva Povová

  1. Toto je jeden z variantov syrového fondue, nie originál. Je barbarstvo robiť fondue s múkou! Na zahusťovanie je škrob. Syry aspoň 4. Nádobu na fondue vytrieť cesnakom. Riediť len vínom. A na dochutenie – čerešňovica.

Napsat komentář: Tomáš Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*