Každý už někdy slyšel o parmezánu. Je tvrdý, suchý a zapáchající. Některým lidem stačí přikusovat z cihly, obecně se však používá především strouhaný jako součást pokrmů.
Co dělá dobrý tvrdý sýr?
Skoro každý delší dobu skladovaný sýr po čase tvrdne. Během procesu zrání se odpařuje vlhkost a krystalizuje sůl. Nelze si však myslet, že stačí koupit sýr a nechat ho ležet na polici.
Stejně jako víno i sýr musí zrát za pečlivě přizpůsobených podmínek. Teplota a vlhkost by měly být konstantní a sýr je třeba pravidelně otáčet.
Většina tvrdých sýrů zraje mezi 6 měsíci až 7 lety. Za správných podmínek je možné sýr skladovat opravdu velmi dlouhou dobu.
Kromě techniky se na správném dozrávání tvrdých sýrů podílí také kvalita mléka a dalších použitých přísad, které budou mít na jeho konečnou chuť velký vliv.
Sýrové fondue
Typicky švýcarský pokrm z tvrdého sýru. Základem pro správné sýrové fondue je především použít kvalitní sýry pro jeho přípravu a udržet sýr dostatečně hladký (bez hrudek).
- Dostatečně zralé a vlhké sýry se skvěle hodí k různým omáčkám.
- Nezahřívejte sýr na vyšší teplotu než je bod jeho tání.
- Nedovolte, aby sýr před podáváním vychladnul. Má tendenci rychle ztvrdnout.
- Roztavený sýr příliš nemíchejte, stačí jen ze strany na stranu, lépe se tak rozpustí.
- Smíchání strouhaného sýru se škrobem pomůže udržet sýr roztavený.
- Malé množství citrónové šťávy pomáhá sýr rozpouštět.
Důležité příslušenství:
Fondue souprava, hořlavá pasta, dělený talíř na fondue
Sýrovo-cibulové fondue
Ingredience:
2 lžíce másla, 1 velká cibule – posekaná nadrobno, 2 lžíce hladké mouky, 2/3 hrnku zakysané smetany, 2 hrnky strouhaného sýra Gruyére, 2 hrnky nastrouhaného sýra Cheddar, 2 lžíce nasekané pažitky, pepř
K namáčení: malé vařené brambůrky a klobásky
Příprava:
1. Rozpustíme máslo ve velké pánvi, přidáme cibuli a vaříme 4-5 minut nebo dokud není měkká, ne však hnědá.
2. Vmíchejte mouku, přidejte zakysanou smetanu a vařte 2 minuty. Přidejte sýry a pokračujte ve vaření za průběžného míchání, dokud není hmota jemná a hladká.
3. Přidejte pažitku a ochuťte pepřem. Nalijte do kotlíku na fondue a podávejte s malými vařenými brambůrkami a klobáskami.
Supr recept, místo krásně rozteklého sýru jsem skončil s hustým kidancem.
Dobrý den.
Opravdu záleží na kvalitě použitého sýra. Používá se více druhů tučnějších sýrů. Smícháním strouhaného sýru s kukuřičným škrobem pomůže udržet sýr roztavený. Sýrová hmota se nejlépe připravuje nejdříve v hrnci, pak se přelévá do nádoby na fondue s hořákem.
Pokud je omáčka hustá, můžete ji rozředit mlékem. Nebo můžete připravit omáčku i s bílým vínem, do kterého se postupně přidává směs sýrů se škrobem.
Krásný den přeje Eva Povová
Toto je jeden z variantov syrového fondue, nie originál. Je barbarstvo robiť fondue s múkou! Na zahusťovanie je škrob. Syry aspoň 4. Nádobu na fondue vytrieť cesnakom. Riediť len vínom. A na dochutenie – čerešňovica.