Popularita těstovin v našem jídelníčku je stále vyšší a to je dobře! Těstoviny obsahují díky glycidům významný zdroj energie i proteiny, které mají vliv na redukci tělesné hmotnosti. Obsahují také vitamíny i minerální soli.
Těstoviny se od sebe liší tvarem, ale i surovinami, ze kterých se připravují
- Bezvaječné těstoviny: Jejich základem je pšeničná mouka. Naši výrobci používají běžnou chlebovou pšenici. Především v Itálii se používá mouka z pšenice tvrdé. Těstoviny se z ní nerozvařují, jsou chutnější a trvanlivější.
- Vaječné těstoviny: U nás jsou více oblíbené. Na 1 kg mouky se přidává 2 až 5 kusů vajec. Díky obsahu žloutku přináší vaječné těstoviny malé množství cholesterolu, nasycených a mononenasycených mastných kyselin.
Pozn.:
Tvrdí se, že nudle přivezl na starý kontinent z cest Marco Polo. Důkazy se našly jak v době starověku, tak se o těstovině dočtete v záznamech antického Říma.
Ideální těsto s pracovitým pomocníkem
Těstoviny vyrobíte ručně. S pomocí stroje na těstoviny ušetříte mnoho času a výrobu Vašich nudlí si dokonale vychutnáte. Staňte se mistrem domácích nudlí, měňte dle libosti přísady a produkujte různé tvary dle nabídky jídel.
Jak správně těstoviny uvařit?
Vody na přípravu těstovin musí být dostatek. Minimálně však jeden litr na každých 10 dkg těstovin. I v případě, že budete chtít uvařit ještě menší množství než 10dkg, vždy je lepší vodou nešetřit.
Olej je při vaření těstovin také skvělým pomocníkem, trochu oleje přidaného do vody s těstovinami jim prokáže příjemnou mastnou koupel, díky níž se těstoviny nepřilepí na dno hrnce a ani se neslepí k sobě. Ovšem pár kapek oleje můžete přidat také do hotových těstovin ihned po scezení přes síto.
Sůl se správně používá hrubá. Přidáváme ji, když se voda začíná vařit a těsně předtím než do vody vsypeme těstoviny. Na jeden litr vody se dává přibližně 1 dkg soli, ovšem pokud k těstovinám připravujeme omáčku výraznější chuti, stačí soli i méně.
Jakmile do vody vsypeme těstoviny, musíme počítat s tím, že se voda na chvíli přestane vařit, proto máme sporák nastaven na nejvyšší stupeň, aby se voda začala znovu vařit co nejdříve.
Těstoviny „al dente“
Abychom dosáhli takto uvařených těstovin, je potřeba vařit těstoviny správně podle návodu na obalu, který je výrobce povinný uvést. Ovšem i přesto jsou to údaje přibližné, jelikož každý sporák vaří jinak rychle, nový vaří samozřejmě rychleji než starý a plynový sporák jinak než elektrický sporák.
Náš tip!
Ideální pomocník pro vaření těstovin je vložka na těstoviny, díky které nemusíte těstoviny slívat. Po vyjmutí vložky z hrnce můžeme těstoviny ihned servírovat na talíř.
Zdroj: internet
Buďte první kdo přidá komentář