Nádobí na indukci je dnes snadno dostupné

Indukční vaření je velmi bezpečné a ušetří nám spoustu peněz. Za jednu z hlavních nevýhod indukčního ohřevu je považována nutnost používat nádobí k němu určené. Již dávno však neplatí, že hrnce a pánve vhodné pro indukci jsou předražené, v dnešní době lze naopak vybírat ze široké nabídky vhodného nádobí.

Jak jednoduše poznat nádobí na indukci? 

  • Řiďte se při výběru jednoduchým pravidlem, nádobí na indukci musí mít feromagnetické dno. Toto zjistíme přiložením magnetu ke dnu hrnce nebo pánve, pokud se přichytí, nádobí můžeme používat v kombinaci s indukčními plotnami.
  • Nádobí s feromagnetickým dnem můžeme používat také na plynových, sklokeramických nebo elektrických vařičích.

    Indukční nádobí bývá také označeno symbolem malé spirály (viz obrázek níže).

Výběr nádobí podle materiálu

Jak již bylo uvedeno, na funkčnost indukčního nádobí má vliv pouze jeho dno, které musí být feromagnetické. Materiál použitý na korpus a jeho povrchová úprava nemají na funkci žádný vliv proto můžeme vybírat ze široké nabídky podle našich potřeb.

Materiál korpusu:

Povrchová úprava:

 

Výběr nádobí podle rozměru a provedení

  1. Průměr bývá měřen mezi horními okraji. Při výběru je však důležitý především průměr dna (spodní část dna dosedající na plotýnku) je zpravidla o cca 2 cm menší.
  2. Dno nádoby musí během použití zcela dosednout na indukční plotnu.
  3. Nádobí na indukční varné desce může podle použitého materiálu při stejném rozměru vařit různě rychle. Rychlost ohřevu záleží také na síle dna. Tedy lehké nádobí na indukci může vařit pomaleji než robustnější provedení.

1 Comment

  1. Litinové nádobí jsme měly teda na plynu. Bohužel jsme se přestěhovali, takže jsem si koupila titanové nádobí z http://www.bonio.cz a to je teprve paráda. Hlavně není tak těžké, jako litinové nádobí. A taky povrch se mi zdá kvalitnější a nepřipalující se.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*