Časopis dTest otestoval celkem 18 smetan na šlehání a 12 na vaření. Při testu šlehaček, které se prodávají na českém trhu byly zjištěny poměrně významné rozdíly v kvalitě, chuti i šlehatelnosti jednotlivých výrobků. Podle českých předpisů musí smetana ke šlehání obsahovat alespoň 30 % tuku, má-li tuku 35 % a více, smí být označena jako vysokotučná.
33 % je ideálních
- Jedna ze základních zkoušek testu se tak zaměřila na ověření deklarovaného množství tuku. „Dobrou zprávou pro spotřebitele je, že výrobci nepodváděli. U pěti smetan z osmnácti jsme sice naměřili nižší množství tuku, ale po započtení nejistoty měření vyhověly,“ komentuje výsledky zkoušky Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest.
- Hlavní rozdíly byly především v chuti a ve šlehatelnosti smetan. Nejčastěji se objevovala pachuť svařeného mléka, která je dána způsobem tepelného ošetření. Jedná se o daň za delší trvanlivost a možnost skladování při vyšších teplotách. Pachuť lze zmírnit oslazením nebo jiným ochucením UHT smetany.
- Aby smetana po ušlehání dobře držela tvar a nepouštěla tekutinu, přidává se stabilizátor E407. Jeho přítomnost některým šlehačkám nijak nepomohla, protože po poměrně krátké době se začaly roztékat a klesat. V testu se prokázalo, že dobrých výsledků lze dosáhnout i bez éček.
Více informací najdete na www.dtest.cz/smetana.
Blahodárné účinky šlehačky
- V šlehačce prý také koluje energie peněz. Podle jednoho receptu ze staré magické kuchařky je nejsilnější v kombinaci s ostružinami či plátky banánu, které se musí na jejím povrchu vyskládat do tvaru pentagramu.
- Příjemnou relaxaci zajistí asijská květinová koupel. Do lázně se nalije šálek šlehačky, přidá pár lžic medu a hladina pokryje čerstvými květy nebo jejich lístky.
- Vlasy zhoustnou a získají vysoký lesk, pokud se jim dopřeje šlehačkový zábal. Stačí jen ušlehat, promíchat s vejcem a trochou cukru, nechat pět minut na vlasech a důkladně opláchnout. Účinek je prý zaručený, alespoň to tvrdí babské recepty.
Borůvkové řezy
Ingredience:
4 vejce, 80 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 30 g kakaa, 4 lžíce oleje, 200 ml borůvkového kompotu, 250 g měkkého tvarohu, 150 g zakysané smetany, želatinový ztužovač, 300 ml vyšlehané pařížské šlehačky
Postup:
Bílky vyšlehejte se špetkou soli a postupně do nich vařečkou přimíchávejte žloutky, cukr, kakao, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Hladké těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia 20 minut.
Mezi tím, kdy bude základ chladnout, si můžete připravit borůvkovou náplň. Želatinový ztužovač připravte dle návodu na obalu a metličkou do něj rychle přimíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a scezený borůvkový kompot. Nalijte na kakaový korpus a nechte ztuhnout v lednici. Pak následuje už jen finální vrstva, kdy borůvkový prostředek jednoduše potřete pařížskou šlehačkou. Pro snadné rozetření použijte paletku.
Buďte první kdo přidá komentář