Protřepat, ale i zamíchat!

Základní výbavou každého barmana by měl být samozřejmě shaker. A když šejkr, tak rozhodně Boston!

Boston Shaker

Zřejmě nejběžnější typ shakeru, který se často používá i v barech. Tento druh šejkru je dvoudílný. Skládá se z kovové a skleněné části. Výhodou tohoto šejkru je relativně dlouhá dráha ledu, snadná údržba a jeho objem, který dovoluje připravit naráz i více porcí nápoje. S tímto shakerem je také nutné u některých koktejlů použití straineru (barového sítka), který oddělí namíchaný nápoj od ledu nebo ledové tříště. Zkušenější barman to však zvládne i bez pomoci straineru.

Použití Boston šejkru

  • Připravte si vychlazenou koktejlovou sklenku.
  • Do skleněné části šejkru vložte lopatkou na led větší množství ledu.
  • Sklenice společně se šejkrem se předchlazuje, takže nyní se můžete připravit ozdobnou dekoraci.
  • Po té je potřeba ze skleněné části šejkru a ze sklenice slít přes strainer přebytečnou vodu z tajícího ledu.
  • Nyní nadávkujte ingredience uvedené v receptuře a nasaďte kovový kónus.
  • Šejkr uchopte do dlaní v místě spojení obou částí tak, že současně zajišťujete jeho pevnost. Ve vzduchu ho přehmatem otočte tak, že skleněná část směřuje k našemu tělu. Současně oběma palci a zbytkem prstů obou rukou mírně tlačte obě části k sobě. Kýváním, které vychází výhradně ze zápěstí nápoj protřepávejte. Protřepávání provádějte tak, že střídavě jeden i druhý konec šejkru směřuje šikmo k zemi (s výhodou tak využíváme váhy ledu).
  • Po protřepání postavte šejkr kovovou částí na pracovní desku. Levou rukou ho uchopte a pravou rukou do šejkru ze strany hřbetem dlaně pružně uhoďte. Části šejkru se po tomto úderu uvolní.

Nápoj můžete do sklenice nalít dvěma způsoby:

  • Pro začátečníky se doporučuje nápoj nalít tak, že do kovového kónusu nasadíte strainer a nápoje přes něj procedíte do předem vychlazené sklenky.
  • Další způsob pro nalévání nápoje do sklenky je o něco obtížnější. Kovový kónus uchopte pevně mezi prsteník, malík a bříško kloubu palce. Skleněnou část šejkru držte prostředníkem, ukazovákem a palcem tak, že částečně zapadá do kovové části a zároveň je vychýlen. Mezi oběma polovinami tak vznikne půlkruhový otvor, který můžete zvětšovat nebo zmenšovat odkláněním skleněné části. Tento otvor pak působí jako sítko kudy nápoj vytéká aniž by led ze šejkru vypadnul.
  • Nápoj dozdobíte a můžete servírovat.
  • Po použití šejkr umyjte a vysušte.

Cobbler Shaker

Tento shaker je vhodný pro začátečníky. Skládá se ze tří částí a je celý kovový. Na spodní část se šroubuje nebo nasunuje vršek s víčkem, který má již v sobě sítko pro odstředění. Po míchání tedy stačí jen odšroubovat horní víčko a nalévat, led zůstává uvnitř shakeru.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*