Mnoho lidí tvrdí, že nemá rádo ryby. Ryba však nemusí být pouze zmražená směs nekvalitního rybího masa, vody, mouky a škrobu obalená ve strouhance. Zkuste ochutnat čerstvou sladkovodní rybu připravenou na grilu a možná změníte názor.
Pokud se nechystáte chytit rybu v rybníku před Vaší chatou, možná se Vám bude při výběru hodit pár tipů jak poznat v obchodech čerstvou.
Jak vypadá čerstvá ryba?
- oči má čisté a vypouklé, nezamlžené
- žábry mají jasně červenou barvu
- maso je pevné a pružné
- Kůže čerstvé ryby je na omak slizká, lesklá a vlhká, ale ne mazlavá. Když do kůže zatlačíte prstem, utvoří se důlek, který se ovšem nejpozději do několika vteřin sám vyrovná.
- Celá ryba musí vonět pouze slanou nebo sladkou vodou, nikoli rybinou.
- Čerstvé maso je vlhké, hladké, rovnoměrně barevné a leskne se jako perleť.
- U porcované ryby se řídíme hlavně podle vůně. Opět musí být cítit vodou, nikoli rybinou.Naopak nevhodně či příliš dlouho skladované ryby mají zapadlé oči potažené hlenem, zašedlé žábry a měkké maso. Jako čerstvá ryba nesmí být v žádném případě prodávána rozmražená ryba.
Oschlé nebo nažloutlé okraje masa, nepravidelné skvrny a charakteristický pach ryb svědčí o tom, že bylo maso skladováno příliš dlouho.
Tipy pro grilování ryb
- Grilujte pouze čerstvé sladkovodní ryby, případně ryby jen krátkou dobu zamražené. Mražené nechte samovolně v chladničce rozmrznout.
- Je možné grilovat všechny druhy sladkovodních ryb. Jejich maso je poměrně rychle hotové, a proto je nejlepší upravovat je vcelku nebo nakrájené na větší kusy.
- Pro dochucení masa sladkovodních ryb není potřeba dlouhodobé nakládání nebo marinování. Většinou postačí 30 – 60 minut před tepelnou úpravou maso osolit a okořenit a lehce potřít olejem.
- Pro dochucení používejte mořskou sůl (nejlépe přírodní) a jemné koření, suché provensálské byliny, drcený kmín, čerstvě mletý pepř apod.
- Rybu pokládáme na rošt nebo grilovací desku až ve chvíli, kdy jsou dostatečně rozpálené.
- Jako vynikající pomůcka při grilování ryb poslouží nerezové kleště, pomocí kterých je možné s rybou snadno manipulovat. Můžeme ji tak obracet, aniž bychom poničili její tvar a strukturu masa. Před použitím je dobré kleště potřít olejem či máslem, aby se na ně ryba nepřipékala.
Ideální je doplnit sladkovodní ryby na talíři trochou másla, můžou být i ochucené bylinkami, trochou česneku, kořením, hořčicí atd. Skvěle se také hodí, nabídnout ke grilované rybě kysanou smetanu ochucenou čerstvými bylinkami a citronovou šťávou či kapkou octa.
Buďte první kdo přidá komentář