Ryba trochu masa a hodně vody

Mnoho lidí tvrdí, že nemá rádo ryby. Ryba však nemusí být pouze zmražená směs nekvalitního rybího masa, vody, mouky a škrobu obalená ve strouhance. Zkuste ochutnat čerstvou sladkovodní rybu připravenou na grilu a možná změníte názor.

Pokud se nechystáte chytit rybu v rybníku před Vaší chatou, možná se Vám bude při výběru hodit pár tipů jak poznat v obchodech čerstvou. 

Jak vypadá čerstvá ryba?

  • oči má čisté a vypouklé, nezamlžené
  • žábry mají jasně červenou barvu
  • maso je pevné a pružné
  • Kůže čerstvé ryby je na omak slizká, lesklá a vlhká, ale ne mazlavá. Když do kůže zatlačíte prstem, utvoří se důlek, který se ovšem nejpozději do několika vteřin sám vyrovná.
  • Celá ryba musí vonět pouze slanou nebo sladkou vodou, nikoli rybinou.
  • Čerstvé maso je vlhké, hladké, rovnoměrně barevné a leskne se jako perleť.
  • U porcované ryby se řídíme hlavně podle vůně. Opět musí být cítit vodou, nikoli rybinou.Naopak nevhodně či příliš dlouho skladované ryby mají zapadlé oči potažené hlenem, zašedlé žábry a měkké maso. Jako čerstvá ryba nesmí být v žádném případě prodávána rozmražená ryba.

    Oschlé nebo nažloutlé okraje masa, nepravidelné skvrny a charakteristický pach ryb svědčí o tom, že bylo maso skladováno příliš dlouho.

Tipy pro grilování ryb

  1. Grilujte pouze čerstvé sladkovodní ryby, případně ryby jen krátkou dobu zamražené. Mražené nechte samovolně v chladničce rozmrznout.
  2. Je možné grilovat všechny druhy sladkovodních ryb. Jejich maso je poměrně rychle hotové, a proto je nejlepší upravovat je vcelku nebo nakrájené na větší kusy.
  3. Pro dochucení masa sladkovodních ryb není potřeba dlouhodobé nakládání nebo marinování. Většinou postačí 30 – 60 minut před tepelnou úpravou maso osolit a okořenit a lehce potřít olejem.
  4. Pro dochucení používejte mořskou sůl (nejlépe přírodní) a jemné koření, suché provensálské byliny, drcený kmín, čerstvě mletý pepř apod.
  5. Rybu pokládáme na rošt nebo grilovací desku až ve chvíli, kdy jsou dostatečně rozpálené.
  6. Jako vynikající pomůcka při grilování ryb poslouží nerezové kleště, pomocí kterých je možné s rybou snadno manipulovat. Můžeme ji tak obracet, aniž bychom poničili její tvar a strukturu masa. Před použitím je dobré kleště potřít olejem či máslem, aby se na ně ryba nepřipékala.

Ideální je doplnit sladkovodní ryby na talíři trochou másla, můžou být i ochucené bylinkami, trochou česneku, kořením, hořčicí atd. Skvěle se také hodí, nabídnout ke grilované rybě kysanou smetanu ochucenou čerstvými bylinkami a citronovou šťávou či kapkou octa.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*