Šneci. Živočichové, z jejichž životního stylu by nám měl údivem přecházet zrak. Mají jedinou nohu, přesto bez zranění přelezou i ostří žiletky.
Díky orgánům vylučujícím přebytečnou vodu z těla přežijí pod hladinou mnoho hodin a tykadla s očima na koncích zatahují, jako když obracíte naruby prsty u rukavic.
A navíc, jsou velmi chutní!
Ve Francii jsou hlemýždi delikatesou, která se podává s čessnekem a bylinkovým máslem. Delikatesy z hlemýžďů jsou skutečně výborné.
- Před zpracováním necháváme hlemýždě čtyři dny v prodyšných bednách, aby se vyprázdnili.
- Pak je bleskově spaříme horkou vodou, vyndáme z ulit, odstraníme vnitřnosti a maso důkladně propereme ve vodě a solné lázni.
- Poté už je šnek připravený k vaření.
Snad nejrozšířenějším receptem jsou šneci po burgundsku – ve vlastní ulitě, kam kuchař jejich maso vrátí spolu s česnekem, máslem a petrželkou, a vše zapeče v troubě. Je třeba uznat, že je to pokrm nejen chutný, ale i zdravý. Šnečí maso totiž obsahuje kolem patnácti procent bílkovin, minimum tuku a téměř žádný cholesterol.
Šneci po burgundsku:
- 12 ks uvařených šneků (ulity čisté zvlášť)
- 100 g másla pokojové teploty
- stroužek česneku, 1 menší šalotka
- lžíci nasekané čerstvé petrželky
- strouhanku, sůl, pepř
Pokud máme šneky z konzervy, necháme je okapat a pak osušíme. U čerstvých nebo mražených odstraníme nejprve ulitu a vložíme je na noc do směsi soli a vinného octa (tím z nich dostaneme sliz). Pak je omyjeme a ve vodě vaříme 30 minut.
Česnek rozdrtíme, přidáme nasekanou šalotku, sůl, najemno nakrájenou petrželovou nať a máslo, promícháme a necháme chvíli odležet.
Hluboko do ulity natlačíme naškrábanou směs šnečího osoleného masa, doplníme bylinkovým česnekovým máslem a s ulitou klepneme, aby se máslo dostalo co nejhlouběji. Másla dejte dost, aby se v něm šnečí maso dobře peklo.
Nakonec máslo zasypeme strouhankou, které utvoří dobrou krustu a zabrání jeho vytékání.
Pro gratinování použijeme speciální pánev na šneky nebo silnostěnný talíř na šneky. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 8 minut. A můžeme servírovat.
Dobrou chuť.
Buďte první kdo přidá komentář