Jsou slizcí, pomalí, ale velmi chutní

Šneci. Živočichové, z jejichž životního stylu by nám měl údivem přecházet zrak. Mají jedinou nohu, přesto bez zranění přelezou i ostří žiletky.

Díky orgánům vylučujícím přebytečnou vodu z těla přežijí pod hladinou mnoho hodin a tykadla s očima na koncích zatahují, jako když obracíte naruby prsty u rukavic.

A navíc, jsou velmi chutní!

Ve Francii jsou hlemýždi delikatesou, která se podává s čessnekem a bylinkovým máslem. Delikatesy z hlemýžďů jsou skutečně výborné.

  • Před zpracováním necháváme hlemýždě čtyři dny v prodyšných bednách, aby se vyprázdnili.
  • Pak je bleskově spaříme horkou vodou, vyndáme z ulit, odstraníme vnitřnosti a maso důkladně propereme ve vodě a solné lázni.
  • Poté už je šnek připravený k vaření.

Snad nejrozšířenějším receptem jsou šneci po burgundsku – ve vlastní ulitě, kam kuchař jejich maso vrátí spolu s česnekem, máslem a petrželkou, a vše zapeče v troubě. Je třeba uznat, že je to pokrm nejen chutný, ale i zdravý. Šnečí maso totiž obsahuje kolem patnácti procent bílkovin, minimum tuku a téměř žádný cholesterol.

Šneci po burgundsku:

  • 12 ks uvařených šneků (ulity čisté zvlášť)
  • 100 g másla pokojové teploty
  • stroužek česneku, 1 menší šalotka
  • lžíci nasekané čerstvé petrželky
  • strouhanku, sůl, pepř

Pokud máme šneky z konzervy, necháme je okapat a pak osušíme. U čerstvých nebo mražených odstraníme nejprve ulitu a vložíme je na noc do směsi soli a vinného octa (tím z nich dostaneme sliz). Pak je omyjeme a ve vodě vaříme 30 minut.

Česnek rozdrtíme, přidáme nasekanou šalotku, sůl, najemno nakrájenou petrželovou nať a máslo, promícháme a necháme chvíli odležet.

Hluboko do ulity natlačíme naškrábanou směs šnečího osoleného masa, doplníme bylinkovým česnekovým máslem a s ulitou klepneme, aby se máslo dostalo co nejhlouběji. Másla dejte dost, aby se v něm šnečí maso dobře peklo.

Nakonec máslo zasypeme strouhankou, které utvoří dobrou krustu a zabrání jeho vytékání.

Pro gratinování použijeme speciální pánev na šneky nebo silnostěnný talíř na šneky. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 8 minut. A můžeme servírovat.

Dobrou chuť.

 

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*