U nás je nejoblíbenější Capricciosa

Přestože je za rodiště pizzy považována Itálie, případně Brazílie, ani v Čechách se jí nevyhýbáme. Každý rok sníme více než 31 milionů pizz. Je libo pizzu nebo těstoviny?

Středomořská kuchyně je oblíbená díky tomu, že je jednoduchá na přípravu a lehce stravitelná. Těstoviny zvládnou i kuchařky začátečnice. Není k tomu třeba shánět složitě suroviny. Jen málokdo ale ví, že v Itálii existuje okolo 140 druhů těstovin. To ale není nic proti pizze, údajně existuje asi 22 tisíc druhů. A to bereme v úvahu ještě 5 až 10 speciálních druhů, které mají některé pizzerie.

Mezi Čechy je dle statistik nejoblíbenější pizzou Capricciosa a celkově prý preferujeme pizzy na rajčatovém základu, takzvaném sugu. Pizza je především jídlem mužů, soudě dle rozvozu, kdy ji objednávají převážně muži. Pizza je nejčastěji objednávána jako jídlo k večeři, neboť 58 % všech pizz je objednáváno právě v odpoledních a večerních hodinách.

Nejoblíbenější pizzy:

1. Capricciosa
2. Quattro Formaggi
3. Hawaii
4. Margharita
5. Prosciutto

Vybavení kuchyně:

Pizza pec
Hnětač těsta
Vyvalovačka na těsto
Chlazený pizza stůl

Jaké zajímavosti se píšou o pizze?

  • Hlavní město pizzy překvapivě není v Itálii. Neoficiálním hlavním městem pizzy je Sao Paolo v Brazílii. K dnešku zde působí 6000 pizzerií, není divu, že tamější obyvatelé sní více než milión pizz za den.
  • Pravá pizza se servíruje vařící. Sýr má být vláčný a táhnout se, ideální je, když si při prvním kousnutí spálíte patro. Ano, je to tak. Díky puchýři v puse s vámi bude chuť pizzy déle, a tak můžete zálibně vzpomínat.
  • Američané si dělají pizzu po svém. Namísto oregana používají majoránku a mozzarellu z buvolího mléka typickou pro jižní Itálii nahrazují mozzarellou z kravského mléka. Nejzřetelnějším rozdílem od italské verze je ale výška pizzy. Americká pizza je vysoká dva centimetry a italská dosahuje jenom půl centimetru.
  • Nejdražší pizza stojí tisíc dolarů. Koupit si ji lze v restauraci Nino’s Bellissima na americkém Manhattanu. Objednává se minimálně den dopředu a k základním ingrediencím patří lanýže, pravý kaviár, čerstvý humr a smetana.
  • Největší upečená pizza měla v průměru 39,6 m. Jak jinak, upekli ji Italové v roce 2012.
  • Pizza je také součástí sportovní disciplíny pizza freestyle, která je založena na házení s těstem na pizzu do rytmu hudby. Těsto se točí okolo kuchaře, přičemž se tak zvětšuje jeho velikost.

*) zdroj: internet

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*