Letní grilování a barbecue párty jsou příjemným zpestřením letních večerů pro každého z nás. Nikoho by však nenapadlo gril po každé grilovačce důkladně vyčistit.
Gril je potřeba pravidelně čistit
Pozůstatky z minulého grilování se většinou po zažehnutí grilu vypálí dřív, než plamen klesne. Přesto bychom neměli zapomínat gril pravidelně čistit. Co k tomu potřebujeme?
- mosazný kartáč, drátěnku
- hadr
- čistič na gril
- nožík na odstranění připečeného masa
Údržba dle typu grilu
Plynový gril
Důležité je občas vyčistit hořáky, vnitřek a větrací klapky grilu od mastnoty a usazenin. Nepoužívejte ostré předměty, stačí čistič a hadr.
Klady:
– žádný kouř, ani zápach
– rozžhavený je během pár minut
– umožňuje regulaci teploty a úsporu energie
Zápory:
– vyšší pořizovací náklady
– náklady při výměně bomby
– nutná občasná výměna lávových kamenů
Gril na dřevěné uhlí
Čistí se nejlépe, když je ještě teplý. Připečené maso seškrábejte drátěným kartáčem a odmastěte čističem na gril. Pokud používáte odkapávací misku na tuk, nezapomeňte i na ni.
Klady:
– nízká pořizovací cena
– široký výběr
– vhodný na cesty a kempování
Zápory:
– čas strávený nad rozděláváním ohně a rozdmýcháním žhavých uhlíků
– mnohem delší doba přípravy jídla
– hrozí větší riziko připálení masa
Elektrický gril
Po použití stačí elektrický gril pouze otřít. Nepoužívejte ostré předměty. Plynové a ostatní druhy grilů snesou hrubší zacházení.
Klady:
– nenáročný na obsluhu a údržbu
– lze grilovat i v interiéru
– lze jej přenášet
– přesná regulace teploty
– zdravější způsob grilování
Zápory:
– nutnost přívodu elektřiny
– maso ztrácí typickou chuť grilovaného masa
4 rady pro čistý gril
- před grilováním natřete mašlovačkou rošt olejem
- když vám něco při grilování ukápne, otřete to dříve, než se to stihne napéct
- používejte pravidelně odkapávací misky na tuk a ty pravidelně čistěte
- gril čistěte, dokud je ještě teplý
Zdroj internet.
Buďte první kdo přidá komentář