
Smažení je technologický postup tepelné úpravy potravin, který sice podle odborníků není zdravý, ale přesto velmi populární. Proto se bez něj žádný fast food ani restaurace neobejde.
Smažit můžeme samozřejmě v pánvích, ale mnohem pohodlnější je smažit pomocí fritézy.
Výhody smažení ve fritéze
- Množství tuku je několikrát větší než množství smažených potravin.
- Smažená potravina příliš neovlivňuje teplotu tuku, proto je smažení kvalitnější.
- Tento způsob je zvláště výhodný u potravin obsahujících velké množství vody.
Bezpečnost při fritování
- Fritéza musí být umístěna na čisté, rovné a žáruvzdorné místo.
- Nádoba na olej musí být zajištěna ve správné poloze.
- Rukojeť musí být správně nasazena a zajištěna v koši.
- Velmi nebezpečné je vznícení jedlých tuků, ke kterému může během fritování dojít, nejčastějšími příčinami jsou:
– závady na zařízeních nebo nesprávně nastavená teplotní hranice
– starý a znečištěný olej s nízkým bodem vzplanutí
– malé množství oleje v lázni
Hasit požár jedlých tuků je velice obtížné, jediným opravdu bezpečným způsobem je použití speciálních hasících přístrojů s označením T 9 PMDS.
Jak vybrat správný olej
- Pokud se z oleje kouří, začíná se znehodnocovat a ztrácí schopnost správně upravit potravinu. Proto je dobré vědět jakou teplotu při smažení používáme a tomu přizpůsobit výběr oleje.
- Po smažení ryb není vhodné olej používat opakovaně, ryba má silnou chuť a olej tak může ovlivnit chuť.
- Vybíráme kvalitní olej, který se nepřepaluje ani při vyšších teplotách a nepění.
- Sledujeme čistotu oleje, často olej cedíme, aby nedocházelo k přepalování zbytků potravin, které olej znehodnocuje.
Vhodné druhy olejů:
– řepkový, slunečnicový, rostlinný, kukuřičný
Nevhodné druhy olejů:
– olivový a ochucené oleje
Není pravda, že…
- fritéza spotřebuje velké množství oleje – Díky možnosti olej používat opakovaně, je jeho spotřeba srovnatelná se smažením na pánvi.
- fritéza spotřebuje hodně elektřiny – Toto tvrzení platí v případě, že smažíte jeden řízek, při smažení většího množství potravin je spotřeba srovnatelná se smažením na pánvi a navíc ušetříte spoustu času.
Zdraví a smažené potraviny
Obecně platí, že potraviny připravované na tuku nejsou zdravé. Proti tomuto tvrzení nelze nic namítat. Fritéza však díky termostatu udržuje stálou teplotu a nedochází tak k přepalování oleje (na rozdíl od pánve). Při smažení ve fritéze také zůstává v potravinách méně oleje než při použití pánve. Z toho jasně vyplývá, že i po zdravotní stránce fritéza předčí pánev.
Buďte první kdo přidá komentář