Bezpečná fritéza bezpečné jídlo

Smažení je technologický postup tepelné úpravy potravin, který sice podle odborníků není zdravý, ale přesto velmi populární. Proto se bez něj žádný fast food ani restaurace neobejde.

Smažit můžeme samozřejmě v pánvích, ale mnohem pohodlnější je smažit pomocí fritézy.

Výhody smažení ve fritéze

  • Množství tuku je několikrát větší než množství smažených potravin.
  • Smažená potravina příliš neovlivňuje teplotu tuku, proto je smažení kvalitnější.
  • Tento způsob je zvláště výhodný u potravin obsahujících velké množství vody.

Bezpečnost při fritování

  • Fritéza musí být umístěna na čisté, rovné a žáruvzdorné místo.
  • Nádoba na olej musí být zajištěna ve správné poloze.
  • Rukojeť musí být správně nasazena a zajištěna v koši.
  • Velmi nebezpečné je vznícení jedlých tuků, ke kterému může během fritování dojít, nejčastějšími příčinami jsou:
    – závady na zařízeních nebo nesprávně nastavená teplotní hranice
    – starý a znečištěný olej s nízkým bodem vzplanutí
    – malé množství oleje v lázni

Hasit požár jedlých tuků je velice obtížné, jediným opravdu bezpečným způsobem je použití speciálních hasících přístrojů s označením T 9 PMDS.

Jak vybrat správný olej

  • Pokud se z oleje kouří, začíná se znehodnocovat a ztrácí schopnost správně upravit potravinu. Proto je dobré vědět jakou teplotu při smažení používáme a tomu přizpůsobit výběr oleje.
  • Po smažení ryb není vhodné olej používat opakovaně, ryba má silnou chuť a olej tak může ovlivnit chuť.
  • Vybíráme kvalitní olej, který se nepřepaluje ani při vyšších teplotách a nepění.
  • Sledujeme čistotu oleje, často olej cedíme, aby nedocházelo k přepalování zbytků potravin, které olej znehodnocuje.

Vhodné druhy olejů:
– řepkový, slunečnicový, rostlinný, kukuřičný

Nevhodné druhy olejů:
– olivový a ochucené oleje

Není pravda, že…

  1. fritéza spotřebuje velké množství oleje – Díky možnosti olej používat opakovaně, je jeho spotřeba srovnatelná se smažením na pánvi.
  2. fritéza spotřebuje hodně elektřiny – Toto tvrzení platí v případě, že smažíte jeden řízek, při smažení většího množství potravin je spotřeba srovnatelná se smažením na pánvi a navíc ušetříte spoustu času.

Zdraví a smažené potraviny

Obecně platí, že potraviny připravované na tuku nejsou zdravé. Proti tomuto tvrzení nelze nic namítat. Fritéza však díky termostatu udržuje stálou teplotu a nedochází tak k přepalování oleje (na rozdíl od pánve). Při smažení ve fritéze také zůstává v potravinách méně oleje než při použití pánve. Z toho jasně vyplývá, že i po zdravotní stránce fritéza předčí pánev.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*