Namísto tradičních zdrojů tepla mikrovlnná trouba využívá elektronovou lampu, která vyzařuje elektromagnetické vlny. Tyto vlny, stejně jako radiové vlny, jsou neviditelné, ale jejich účinky mohou být zpozorovány.
Mikrovlny mohou procházet materiály jako porcelán, sklo, umělý materiál a papír. Protože tyto materiály neobsahují vodu, olej nebo tuk, mikrovlny je neohřívají. Jednoduše řečeno mikrovlny dosáhnou přímo na potravinářský produkt a rozechvějí molekuly vody, oleje
a tuku. Tření molekul vede ke vzniku tepla, které se používá k rozmrazování, ohřívání nebo vaření.
Během vaření v mikrovlnné troubě teplo zůstává uvnitř připravovaného produktu, na rozdíl od klasického vaření nebo grilování, kdy teplo do potravin přichází zvenku. Pokud přístroj není poškozen, energie vytvořená mikrovlnami zůstává uvnitř přístroje a nepředstavuje pro uživatele žádné nebezpečí
- „Jednoduchá“ mikrovlnná trouba – Jednoduché vaření, ohřívání, rozmrazování
- Mikrovlnná trouba s grilem – Jednoduché vaření, ohřívání, rozmrazování, pečení
- Mikrovlnná trouba s grilem a horkovzdušnou troubou
Jednoduché vaření, ohřívání, rozmrazování, pečení, rozpékání
Umí vytvořit křupavou kůrku
Jaký výkon potřebuji?
Je vhodné pořídit si mikrovlnnou troubu s výkonem 1000 W a více. Přístroje s nižším výkonem ohřívají pomalu a často také nerovnoměrně.
Obecně platí, že čím vyšší výkon, tím rychlejší ohřev.
Jak poznám vhodné nádobí?
Vložte do trouby prázdné nádobí spolu se sklenicí vody (nikdy nespouštějte zařízení když je prázdné nebo jen s prázdným nádobím), pak ji rozehřejte na nejvyšší stupeň výkonu po dobu 60 sekund. Vhodné nádobí bude vlažné. Pokud je nádobí horké, není vhodné pro použití v mikrovlnné troubě.
Bezpečné používání
- Nepoužívejte kovové nádobí nebo nádobí obsahující kovové části (např. zlatý pruh podél okraje talíře). Mikrovlny neprocházejí kovem.
- Papírové tácky apod. lze používat v mikrovlnné troubě, nepoužívejte však papírové utěrky obsahující nylon nebo syntetická vlákna.
- Před rozmrazováním odstraňte obal potraviny. Plastové obaly se mohou roztavit a vzniklé chemikálie se mohou dostat do potravin.
- Vzhledem k možnému nerovnoměrnému ohřevu se nedoporučuje ohřívat v mikrovlnné troubě dětskou stravu.
- Chcete-li zajistit rovnoměrný ohřev několikrát během něj potraviny promíchejte.
- Neohřívejte vzduchotěsné nebo vakuově balené potraviny (ořechy ve skořápkách, vejce atd.).
- Nezapínejte mikrovlnnou troubu když je prázdná.
- Nezakrývejte ventilační otvory.
- Při vyndávání ohřátých pokrmů používejte ochranné rukavice.
- Mikrovlnnou troubu je nutné pravidelně čistit.
Buďte první kdo přidá komentář