Víno a polévka – Že tyhle dvě věci nejdou nějak dohromady? Ale ano. Ve středověku patřila hustá polévka, víno a mléko k teplé snídani. Dnes to známe jinak: Bylo večer vína hodně, ráno tě česnečka postaví na nohy.
Akce nejlepší česnečka
Česneková polévka. Každý jí vaří jinak, každý má rád tu svou. Dnes tu mám netradiční recept. Přidejte i Vy tu Vaši oblíbenou česnečku na Facebook. Recept je počítán pro 4 osoby. Pokud vaříte více, množství surovin upravte.
Zapékaná česnečka
- 1 česnek, 4 cibulky šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 1 bobkový list, 50 ml bílého vína, 60 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, 250 ml smetany, 40 g studeného másla, 200 g listového těsta, mouka na vyválení
- Odložte si stranou 4 stroužky neloupaného česneku. Zbývající česnek a šalotku oloupejte.
- Dále potřebujete ostré nože. Vezměte brusič nožů Vulkanus a nabruste je.
- Cibulku a česnek nakrájejte na drobno, smíchejte s olivovým olejem a přidejte bobkový list.
Směs dejte do kastrolu a lehce osmažte. Přidejte sůl, pepř a nakonec podlijte bílým vínem. Až se víno vyvaří, přidejte vývar a smetanu.
Nechejte 20 minut pomalu táhnout na mírném ohni. Vezměte jemné pasírovací síto a vše propasírujte. Přidejte studené máslo a vyšlehejte tyčovým mixérem.
Listové těsto vyválejte a podle průměru zapékací misky připravte placičky. Polévku dejte do porcelánové misky na polévku, listové těsto položte nahoru a okraje silně přitlačte. Do středu vmáčkněte stroužek neloupaného česneku.
Misky položte na pečící plech, vložte do horkovzdušné trouby a pečte 10-15 minut do zlatova.
Zdroj: ASA Selection
Buďte první kdo přidá komentář