Mušle jedlé jsou vynikajícím zdrojem proteinu a bílkovin. Obsahují vysoké množství základních minerálů, zároveň jsou však nízké na kalorie, uhlovodany, tuk a cholesterol. Kupující by měl být důkladně obeznámen, jako u každého masa, o zdravotním bezpečí a předcházení onemocněním způsobeným jejich konzumací.
Skladování mušlí
- Čerstvé mušle musí vonět mořem. Pokud je držíte pod tekoucí studenou vodou, měly by se zavírat.
- Mušle by se měly připravovat co nejčerstvější. V chladničce vydrží max. jeden den. Nejlepší způsob uchování je položit mušle na led.
- Další možností je uložení mušlí v chladničce při teplotě pod 4°C.
- Zmražené mušle se skladují v mrazničce při –18°C a před použitím se nechají rozmrazit v chladničce.
- Mušle neskladujte v uzavřených nádobách, jsou to žijící organismy a mohly by se udusit.
Lastury mušlí se mohou přirozeně samy od sebe otevřít, což nemusí hned znamenat, že jsou zkažené. Jemné poklepnutí obvykle zapříčiní, že se mušle za chvíli, nebo ihned zavře. Pokud však mušle nereaguje, musí se vyhodit. Je také dobré zahodit všechny naštípnuté nebo jinak poškozené lastury mušlí.
Tepelná úprava mušlí
- Mušle se prodávají obvykle umyté, ale je vhodné je před tepelnou úpravou umýt ve vlažné vodě. Někdy se musí ještě očistit pomocí kartáčku a odtrhnout jim tzv. vousy (mořské řasy).
- Poté jsou mušle připraveny k přípravě podle libovolných receptů.
- Při přípravě si dávejte pozor na délku vaření nebo smažení a držte se receptu. Jakákoliv dlouhá příprava způsobí, že mušle ztvrdnou.
- Chceme-li předejít onemocnění vzniklému z nedostatečně uvařených mušlí, tak doporučená délka jejich vaření je minimálně 5 minut při teplotě 60 °C.
Smažené slávky v těstíčku
60 ks otevřených slávek, nastrouhaný muškátový oříšek, mletý pepř, olej, sůl, zelená petrželka, citrónová šťáva
Těstíčko: 2 lžíce hladké mouky, 1 dl vody, 1 vejce, sůl
Příprava těstíčka:
Ze dvou lžic hladké mouky, 1 dl vody, jednoho vajíčka a špetky soli umícháme těstíčko.
Postup:
Maso z otevřených slávek očistíme, lehce okořeníme mletým pepřem a muškátovým oříškem, namočíme v těstíčku a v rozpáleném oleji na pánvi nebo ve fritéze dozlatova usmažíme.
Usmažené slávky pak vložíme zpět do lastur, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a dozdobíme zelenou petrželkou.
Podáváme jako teplý předkrm nebo jako lahůdku.
Buďte první kdo přidá komentář