Měli bychom pít mléko? Samozřejmě je řeč o tom kravském, případně kozím, jež má podobné výživové vlastnosti. Většina lékařů a odborníků na výživu konzumaci mléka a mléčných výrobků podporuje. Jsou ale i tací, kteří před ním varují.
Hlavním důvodem, proč je mléko v centru pozornosti, je lidská kostra. Co mají tyto dvě věci společného? Vápník. Ten je základní stavební jednotkou kostí a mléko zase jeho štědrým zdrojem. Jenže nám není dáno v poklidu mléčné produkty konzumovat, protože se stále ozývají hlasy (především léčitelů, ale i některých lékařů), které mléko zatracují.
Mýty o mléce
Nejčastěji zmiňovaným mýtem je, že mléko zahleňuje organismus. Zatím žádná lékařská studie nepotvrdila, že by sklenice mléka způsobovala takový problém. Po konzumaci mléka vzniká v ústech a hrdle opravdu jemný povlak, který člověk subjektivně vnímá jako hlen. To je ale způsobeno mléčným tukem. Ohřáté mléko v hrnci, oslazené medem, dokonce odhleňuje při rýmě a nachlazení.
Dalším velice rozšířeným mýtem je, že trvanlivé mléko obsahuje konzervanty, a že čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé. Mléko balené do nápojových kartonů Tetra Pak neobsahuje žádné konzervanty.
U 2 až 10 procent evropské populace se vyskytuje tzv. laktózová intolerance, za kterou může nedostatek enzymů štěpících mléčný cukr ve střevě. Mléko obecně je ale pro většinu populace velmi lehce
a dobře stravitelná potravina, proto je i součástí různých dietních metod a postupů.
Mléko obsahuje:
- lehce stravitelný tuk
- bílkoviny (přibližně 3,2 %)
- vitamíny B1, B2, B6, A, E, K, D, C
- minerální látky – fosfor, draslík, hořčík, sodík, chlór, síru
- stopové prvky – vápník a jód
Někteří lékaři i léčitelé jsou přesvědčeni o nezdravém působení mléka na lidský organismus, jiná skupina mluví o jeho prospěšnosti.
Mléko si zkrátka nezaslouží zatracení, spíše naopak. Pokud o potravině platí, že je zdravotně nezávadná, žádná sama o sobě škodlivá není. Škodlivé může být pouze její velké množství. Není tedy dobré žít jen na mléku, ale určitě by váš jídelníček měl obsahovat přiměřené množství mléčných produktů.
*) zdroj:internet
Buďte první kdo přidá komentář