Kdo nemá rád čokoládu?

Vynález tekuté čokolády je starý již několik tisíc let. Původní recept vychází z vyspělé mayská kultury, která z kakaových bobů dokázala připravit božský nápoj, jenž se užíval jen v malých dávkách jako afrodisiakum a symbolizoval životní vitalitu a plodnost.

Jak správně vybrat čokoládovou fontánu

  • Při výběru čokoládové fontány je rozhodující účel, pro který je určena, množství peněz, které chcete investovat a samozřejmě také Váš vkus a designové zpracování fontány.
  • Pokud předpokládáte, že čokoládovou fontánu použijete jednou za rok, je zbytečné vybírat mezi gastro fontánami, na tento účel bohatě poslouží domácí fontána.
  • V případě, že máte pro čokoládovou fontánu častější využití, vyberte si některou z čokoládových fontán určenou pro gastronomii.

Při rozhodování mezi jednotlivými čokoládovými fontánami je kromě hodnocení designu důležité porovnat:

  1. výšku čokoládové fontány (kaskády)
  2. dobu provozu
  3. poměr objemu nádoby a minimálního množství pro vytvoření kaskádovitého efektu
  4. příkon čokoládové fontány

Vyšší čokoládová fontána vypadá lépe a přitáhne větší pozornost. Podstatné také je to, že se v čokoládové fontáně s kaskádou vysokou 10 či 15 cm namáčí potraviny obtížněji než ve fontáně s kaskádou vysokou 20 až 30 cm.

Poměr mezi objemem nádoby a minimálním množstvím čokolády potřebné pro vytvoření kaskádovitého efektu je rozhodující pro určení počtu obsluhovaných osob jednou čokoládovou fontánou.

Pokud je objem nádoby 0,5 litru a minimální množství čokolády 0,4 litru pak z toho plyne, že po odebrání 0,1 kg čokolády (1kg je asi 0,9 litru) přestane fungovat kaskádový efekt a čokoláda bude stékat jen v pramíncích nebo vůbec ne.

Přitom se dá počítat, že jedna osoba spotřebuje průměrně asi 0,05 kg čokolády. Malá nádoba znamená nutnost častého doplňování čokolády.

Dalším důležitým faktorem při výběru čokoládové fontány je její příkon a také provedení topného tělesa čokoládové fontány. Na tomto parametru závisí rychlost ohřevu čokoládové fontány, to znamená doba potřebná pro rozpuštění čokolády.

Nezapomeňte na správnou čokoládu

Náhražky nebo méně kvalitní čokoláda se pro čokoládové fontány nehodí, neboť nejenže nic neušetříme (tím méně své zdraví), ale čokoláda s malým či dokonce žádným obsahem kakaového másla ve fontáně prostě neteče. Nejlepších výsledků dosáhneme s čokoládou s alespoň 60% obsahem kakaa.

Základním znakem čokolády pro čokoládové fontány je hlavně vysoký podíl kakaového másla a také to, že jsou ve formě malých peciček nebo lentilek.

Obecně platí čím menší, tím lepší. Je to základní předpoklad pro snadné a rychlé rozpouštění čokolády. Pro dosažení optimální konzistence můžeme dle potřeby zvýšit množství oleje nebo kakaového másla.

*)zdroj:internet

Připravil: Václav Královec

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*