Hodil by se Vám pokrm, který se dá jednoduše a rychle servírovat? Který můžete ohřát i druhý den? Zkuste zapékání a gratinování.
Zapékání – gratinování
je rychlá úprava potravin v troubě. Pokud máte tu klasickou jako já, není nic lepšího v těchto chladných měsících, než využít tohoto způsobu přípravy jídel. Hřeje trouba, hřejí chňapky na rukou, hřeje dobrý pocit z vykonaného díla a ušetřeného času a nakonec hřeje i jídlo samotné. Dá se rychle servírovat přímo v zapékacích miskách a zůstane zaručeně horké. Pokud něco zbyde, může se ohřát i druhý den.
Zapékat či gratinovat můžete také v konvektomatu nebo využít tzv. salamandr s vrchním ohřevem podobným grilu. Pokrmy se vyznačují zlatou kůrkou, ta vzniká silným působením tepla na povrchu Pokud trávíte hodně času na víkendových chatách a chalupách mohu doporučit zapékací gril, který umístíte kdekoliv.
Rady pro správné zapékání:
- doba pečení zapékaných a gratinovaných pokrmů bývá krátká, o to více musíme vyhřát troubu nebo salamander
- gratinované pokrmy pečeme v troubě se zapnutým horním ohřevem
- nejvhodnější pro zapékání jsou nižší porcelánové nebo jiné žáruvzdorné mísy, které se před pečením musí dobře vymazat máslem nebo tukem
- suroviny se krájí na tenké kousky, aby příprava netrvala dlouho a pokrm se nevysušil
- pokud povrch sypeme nebo pokládáme sýrem je vhodné potraviny nejprve přikrýt alobalem, který až ke konci odstraníme, aby se utvořila kůrka
- pokud chceme mít povrch jídla křupavější, pokladem jej plátky másla
- chuť zapékaných pokrmů můžeme zvýraznit přidáním různých druhů nasekaných bylinek
Buďte první kdo přidá komentář