Digestoř nutná součást každé kuchyně

Při vaření se z Vašich hrnců, pánví a kastrolů odpařují mastné páry, které se srážejí na stěnách. Na stěnách tak může vznikat plíseň, kterou náš organismus nemusí dobře snášet. Pokud budete delší dobu pobývat v takovém prostředí, mohou se dostavit velké zdravotní komplikace. Plísně mohou být totiž opravdu nebezpečné.

Zbaví Vás zápachu

Když vaříte, cítíte vůni jídla. Když se však tato vůně spojí, nebo když se jedná o mastné jídlo, tak v kuchyni a nejen v ní ucítíme nepříjemný zápach. Ten se šíří a je cítit celou restaurací, kam se chodí hosté najíst a ne vnímat velmi nepříjemný a silný zápach.

Řešení, které vás zbaví zápachu i nebezpečného srážení najednou je samozřejmě digestoř.

Digestoří naleznete na trhu nespočet. Pro všechny budoucí majitele tohoto zařízení to je samozřejmě dobře, na druhou stranu je velmi těžký výběr. Obzvlášť, pokud digestořím nerozumíte.

Podle čeho vybírat

  1. Hlavní je dispoziční řešení naší kuchyně – záleží např. na uspořádání jednotlivých zařízení. Digestoře do profesionálních kuchyní se prodávají zpravidla v hloubce 700 nebo 900 mm. Hloubka digestoře se odvíjí od hloubky sporáku a ostatních zařízení umístěných ve varném bloku.
  2. Aby byl odtah vzduchu ideální, měla by digestoř přesahovat na každé straně varného bloku zhruba o 10 cm.
  3. Digestoř je možné zakoupit jako komplet s motorem nebo bez něj. Digestoře bez motoru bývají dodávány také bez vývodů, v tomto případě si ji kupující musí upravit dle potřeb provozu.

Správná volba motoru do digestoř

Pro jeho určení je potřeba znát odpovědi zejména na tyto otázky:

  • Jak velký prostor kuchyně odsáváme – nejenom rozměr digestoře, ale také okolo
  • Kde je ventilátor umístěný (v digestoři / v potrubí / za stěnou / na střeše / apod.)
  • Jak dlouhé je vedení odsávání
  • Jak je řešený přívod čerstvého vzduchu
  • Jak těsná jsou okna a dveře, apod.

Doporučujeme konzultaci s odborníkem na vzduchotechniku. Můžete mu napsat mail na klimagroup@klimagroup.cz

Když není cesta ven

U odtahového odsavače par musíte nasátý vzduch někam vyvést. Odsavače par s recirkulačním provozem se uplatní v provozech, kde nelze zřídit odtah. Tyto přístroje vracejí do místnosti z digestoře vzduch zbavený pachů a tukových částic, ne však páry. Digestoř vybavená recirkulačním uhlíkovým filtrem, přes který je vzduch veden zpět do místnosti, můžeme použít kdekoli v kuchyni bez napojení na vzduchotechnické potrubí.

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*