Elixír zdraví získaný z ovoce a zeleniny

Látky, které jsou nezbytné pro správně vyvážený jídelníček a ochranu těla před nemocemi získáme odšťavněním plodů ovoce nebo zeleniny. Konzumace ovocných a zeleninových šťáv není žádná vymoženost dnešní doby, ale záležitost praktikovaná po staletí.

Doporučuje se 5 porcí ovoce a zeleniny denně

Je obecně známo, že západní civilizace nekonzumuje dostatek čerstvých potravin. Odborníci na výživu doporučují konzumaci pěti porcí ovoce a zeleniny denně k uchování vyváženého příjmu vitaminů a minerálů, ale málokdo se tímto doporučením řídí. Přitom vědecké studie prokázaly, že konzumace čerstvých potravin výrazně snižuje riziko předčasného úmrtí na srdeční choroby a rakovinu.

Šťávu získanou z ovoce nebo zeleniny, byste měli vypít do druhého dne, bez konzervačních látek rychle dochází ke kvašení. Ideální k servírování je skleněný džbán.

Jaká šťáva z ovoce a zeleniny se může míchat?

Odšťavňovat ovoce spolu se zeleninou je vhodné jen u některých druhů – například mrkev a meloun se snese s jakýmkoliv druhem ovoce. Nevhodná je ale kombinace zeleniny s citrusovým ovocem. Vybírejte plody, které obsahují hodně šťávy – z banánu jí moc nedostanete. Vhodná jsou jablka, pomeranče, ze zeleniny zase rajčata nebo červená řepa.

Který odšťavňovač vybrat?

Chcete-li bez problému odšťavňovat, vybírejte ten s širokým plnícím otvorem. Ušetříte si tak námahu a čas s pracným krájením ovoce či zeleniny na menší kousky. Nevyplatí se kupovat levnější, málo výkonné odšťavňovače mají kratší životnost a plody musíte krájet na velmi malé kousky, aby se motor nezavařil.

Tipy na zeleninové šťávy:

  1. 3 mrkve, 7 špenátových listů, půlka avokáda
  2. 3 mrkve, půlka hlávkového salátu
  3. 3 rajčata, 3 velké špenátové listy, 1 mrkev
  4. 6 rajčat, 6 lístků bazalky a 6 snítek petrželky
  5. 1 okurka, 4 růžičky brokolice, 1 mrkev

Tipy na ovocné šťávy:

  1. 1 pomeranč, 1 jablko, 1 hruška, 1 grapefruit
  2. 150 g ostružin, 2 hrušky
  3.  1 grapefruit, 1 jablko, 80 g černého rybízu
  4. 3 pomeranče, čtvrt žlutého melounu, čtvrt ananasu, 1 kiwi
  5.  150 g hroznového vína, 3 kiwi

 

mm
About Lucie Studená 63 Článků
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*