Plynový nebo elektrický sporák?

Porovnejte s námi vlastnosti plynových sporáků, elektrických sporáků, sklokeramických sporáků a indukčních sporáků.

Plynové sporáky

Jsou stále velice oblíbené a spousta kuchařů na ně nedá dopustit.

Výhody:

• Nízká spotřeba energie
• Velmi citlivé regulování teploty; snížení teploty se projeví okamžitě

Nevýhody:

• Nejedná se o nejbezpečnější variantu; otevřený oheň může znamenat (zvláště při neodborné manipulaci) větší riziko

Elektrické sporáky

Mají vyvýšené kulaté nebo hranaté plotny, které ohřívají dna pánví a hrnců.

Výhody:

• Snadná dostupnost (připojení k elektřině je všude, k plynu nemusí být)

Nevýhody:

• Často trvá poměrně dlouhou dobu než se rozehřejí
• Snížení teploty se projeví po delší době (až plotýnka zchladne)

Sklokeramické sporáky

Rovná plochá deska, pod kterou jsou umístěné topné zóny.

Výhody:

• Nahřívá se rychleji (ne však tak rychle jako plyn nebo indukce)
• Velmi snadné čištění

Nevýhody:

• Někdy bývá těžké odhadnout jestli varná deska vychladla (novější modely jsou již vybaveny bezpečnostními prvky, které nám ukážou teplotu desky)

Indukční sporáky

Nejnovější typ sporáků, lze používat pouze v kombinaci s nádobím s magnetickým dnem. Varná deska je rovná a plochá stejně jako u sklokeramických sporáků.

Výhody:

• Velmi nízká spotřeba energie
• Doba rozehřívání je stejná jako u plynových sporáků
• Teplota se mění stejně rychle jako u plynových sporáků
• Velice snadné čištění

Nevýhody:

• Vysoká cena

Je levnější elektřina nebo plyn?

Otázka úspory energií je také dlouhodobě velice aktuálním tématem. Každý si při koupi nového sporáku položí otázku, zda se mu více vyplatí plynové nebo elektrické spotřebiče. Odpověď rozhodně není jednoznačná.

Srovnání cen plynu a elektřiny je velmi problematické. Vzhledem k neustále se měnícím cenám plynu i elektřiny je takřka nemožné přesně vypočítat výhodnější variantu.

Do hry také vstupuje používané nádobí, např: indukční sporáky s výrazně nižší spotřebou energie lze používat pouze v kombinaci s nádobím vhodným pro indukci. Pořizovací cena tohoto nádobí často bývá poměrně vysoká.

Rozdíly v úsporách energie mezi plynovými a elektrickými sporáky jsou nevýrazné.

7 Comments

  1. Dobrý den, musím souhlasit s autorem, opravdu není velký rozdíl, my jsme minulý rok pořizovali od firmy Franke https://eshop-franke.cz/716-varne-desky a rozdíl tam není skoro žádný, čekal jsem právě že když pořídíme novější technologii tak že člověk ušetří nějakou tu kačku ale rozdíl opravdu není znát. Alespoň manželka je ráda že má nová kamna

    • Dobrý den. Děkujeme velmi za Váš příspěvek. Pracujeme na úpravě článků. Tento ještě není upraven, přesto jsou informace aktuální. Jsme rádi, že se Vám líbil. Redakce Gastrotip.cz
      PS: Článek jsem upravila a vypadá lépe 🙂

  2. Dobrý den, musím souhlasit s autorem, opravdu není velký rozdíl, my jsme minulý rok pořizovali od této firmy a rozdíl tam není skoro žádný, čekal jsem právě že když pořídíme novější technologii tak že člověk ušetří nějakou tu kačku ale rozdíl opravdu není znát. Alespoň manželka je ráda že má nová kamna

  3. Do určité míry bude rozhodovat i pohodlnost. Přecijen elektrický sporák bude z hlediska údržby o trošku lepší volbou, jak ten plynový. Indukční sporáky už jsou cenově blízko těm se sklokeramickou deskou a mají mnohé výhody. Pokud bych si zařizoval novou kuchyň, pak bych se zrovna dvakrát nerozmýšlel, zda zvolit právě ten.

    • Dobrý den.
      Děkujeme za Váš příspěvěk. Domů jsme si pořídila také indukci a nemohu si ji vynachválit. Rychlé vaření, snadná údržba – jen jsem musela investovat do nových hrnců :).
      Redakce Gastrotip.cz

  4. Ahoj nebo raději dobrý den,
    Díky za článek.
    Já osobně si po přečtení všeho možného na netu myslím, že indukce obecně výjde minimálně v nějakém reáně kratším časovém horizontu dráž než plyn. Pokud vezmeme v potaz vyšší cenu, spec. nádobí a srovnatelné náklady na samotný provoz.

    • Dobrý den.
      Velmi Vám děkuji za Váš příspěvek. Jak uvádíte, tak uveřejňujeme porovnáním sporáků v našem článku, že plynové sporáky jsou nákladově levné, ale méně bezpečné než indukce. Sama jsem doma měla nedávno ještě plyn, který jsme loni v létě vyměnili za indukci. Rovnoměrný ohřev, rychlý náběh provozní teploty – bod varu během několika vteřin, bezpečná manipulace s nádobím, jednoduchá údržba … a tím že bydlíme v podkroví bez výtahu, tak žádné tahání plynových bomb. I když byly vstupní náklady větší, nelituji.
      Přeji Vám hezký den. Eva Povová, redakce Gastrotip.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*