
Nic nepodceňujte! Bakterie (EHEC) enterohemoragická Escherichia coli je zrádná.
Jak se bakterie do nás dostane?
Zpravidla ústy. Při konzumaci kontaminovaných (nakažených) potravin. Tedy také ovoce a zeleniny.
Jak se mohou potraviny „nakazit“?
Ovoce a zelenina je menším infekčním zdrojem, než živočišné suroviny (maso, mléko). Rozsah infekce, jako je tomu nyní, nebyl nikdy zaznamenán.
„Nakazit“ se mohou:
- znečištěnou vodou nebo přírodními hnojivy
- křížením cest při přípravě pokrmů – nedodržením systému HACCP
- chybným skladováním – neoddělené skladování jednotlivých surovin v rozporu s hygienickými předpisy
- nedostatečná hygiena v gastronomických provozech
- nečisté ruce
- nečisté pracovní oděvy
- nečisté pracovní plochy
- nedostatečně očištěné pomůcky, nože, krájecí desky, stroje a zařízení
Jak zabránit kontaminaci?
- opakované mytí rukou teplou vodou a mýdlem s desinfekční přísadou před zahájením práce
- při změně zpracovávaných surovin, např. maso, zelenina, pečiva
- po umytí ruce osušit osoušečem rukou nebo jednorázovými papírovými ručníky
- používejte nože s barevnou rukojetí a barevné krájecí desky. Pro každý druh potraviny používejte jinou barvu
- syrové maso, vejce, apod. skladujte odděleně
- zeleninu skladujte odděleně podle druhů
- Pro skladování a přepravu používejte umyvatelné přepravky nebo polypropylénové gastronádoby
- jednotlivé druhy zeleniny umývejte odděleně
- čerstvou zeleninu drhněte minimálně 30 sekund pod tekoucí vodou. Pokud to jde, použijte teplou vodu.
- zeleninu oloupejte a opět umyjte. Snížíte tak případné množství bakterií
- pracovní plochy a náčiní průběžně očistěte horkou vodou a desinfikujte postřikem desinfekčním prostředkem
- kuchyňský textil (zástěry, utěrky, apod.) vyperte při teplotě nejméně 60°C
Co na silně zašpiněné ruce?
Na každou práci nemůžete vzít rukavice. Stane se, že špinavé ruce nezvládne obyčejné mýdlo. Na silně znečištěnou pokožku rukou můžete využít mycí pastu Arco Industrial
- Arco Industrial mycí pasta na ruce s abrazivem je vyráběna z vlastních tenzidových surovin, které se připravují na bázi přírodního kokosového tuku a dalších přísad
- Pro tento výrobek je vyráběna i dermální přísada, která mu propůjčuje téměř nulovou kožní dráždivos
Jak zabít bakterie?
- vařením, dušením, pečením, smažením, grilováním, apod.
- teplota musí dosáhnout 70°C po dobu 10 minut v jádře potraviny
- vpichovým teploměrem kontrolujte teplotu potravin
Buďte první kdo přidá komentář