Kouzlení s ovocem a zeleninou

Poslední dobou stále více oblíbenější záliba, která nejen hezky vypadá, ale i potěší vaše hosty. Chce to hlavně zručnost a spoustu trpělivosti. Z kousků ovoce se rázem stanou skvosty, které ozdobí letní tabuli. Potřebujeme k tomu sadu vykrajovátek a tvořítek. My si dnes ukážeme, jak vytvořit tento skvost z melounu.

Dekorativní meloun

  1. Meloun oloupejte ze dvou třetin. Pomocí kulaté formy a nožíku vyznačte kruh. Nůž držte kolmo a zařízněte až k červené dužině.
  2. Šikmým řezem z vnější strany odkrojte klínek melounu tak, aby kulatý střed zůstal nepoškozený. Střed zbavte hran seříznutím nebo seškrábnutím. To samé proveďte i na vnějším okraji. Vezměte zoubkované tvořítko a seškrabujte s ním celý obvod středu, čímž vytvoříte drobné zoubky. Pozor ale, abyste neřízli příliš. Nemáte-li dlátko, pomozte si škrabkou na brambory.
  3. Tenkým nožíkem začněte z vnitřku středu seřezávat tenký lístek, který bude u základny trochu silnější. Zoubkovaným dlátkem nebo škrabkou seškrábněte zbytek melounu pod vzniklým lístečkem. Postupně vyřezávejte po obvodu další lístky tak, aby se každý částečně překrýval s předcházejícím, a střídavě odstraňujte dlátkem zbytky melounu.
  4. Pokračujte stejně i směrem ke středu, čímž vytvoříte květ. Vnější okraj seřízněte po celém obvodu zoubkovaným dlátkem. Malými, hlubšími zářezy si rozdělte obvod na osm částí, v prostředku každé z nich udělejte malý zářez zoubkovaným dlátkem.
  5. Tenkým nožíkem začněte vyřezávat lístky po obvodu melounu. Směřujte ostřím šikmo do dužiny, aby vzniklé plátky pevně držely. Podřízněte lístečky například nožem na zeleninu, odstraňte zbytky a očistěte.
  6. Další řadu lístků opět předem připravte zoubkovaným dlátkem. Pak nožíkem vyřezávejte postupně další lístek tak, aby byl v mezeře mezi dvěma lístky z řady nad ním. Zbytek melounu pod vytvořenými lístky zase odřízněte. Tak pokračujte v dalších vrstvách až k neoloupané části.

 

 

Připravila: Lucie Studená
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*