Správné stolování nezahrnuje pouze zdravou a chutnou stravu, ale především materiálně a esteticky kvalitní nádobí, nábytek i textilie.
Prostíráme pro děti
V případě dětského stolování je třeba zohlednit parametry bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti. Porcelánové nádobí, dětské nerezové příbory a vhodné stolní doplňky vybíráme vždy s ohledem na věk dítěte.
Začneme u židle
- Dětská židle by měla obsahovat sedátko s opěrkou a musí být dokonale stabilní a pevná. Nezbytností je zábrana mezi nožičkami dítěte i kšíry, které zajistí, aby dítě ze židle nesklouzlo.
Zdravotně nezávadné nádobí
- Nejvhodnější volbou je nádobí z kvalitního materiálu, jakým je čisté sklo a porcelán. Nic nezkazíte ani tím, když sáhnete po kvalitním plastu či keramice. Keramická dětská souprava je u dětí stále více oblíbenější.
- Vyhněte se opět křiklavě pestrobarevným výrobkům i výrobkům podezřele levným. Veškeré nádobí by v ideálním případě mělo být opatřeno certifikátem garantujícím zdravotní nezávadnost výrobku, což veškeré naše výrobky mají. Praktické jsou i dělené talíře s přihrádkami a s protiskluzovou úpravou.
Jídelní příbory
- Vhodný dětský příbor může být silikonový, plastový a nejlépe z nerezové oceli. Příbory by měly mít rukojeť opatřenou protiskluzovými body a být dobře anatomicky tvarované. Pro děti je nejlepší příbor s motivem zvířátek nebo oblíbených seriálových postaviček.
- Aby se u stolu malý strávník zabavil a neťukal „na nervy“ lžící o stůl, využijte nabídku dětského prostírání, které je vyrobeno z papíru a potištěné kuchařem.
- Dětské prostírání slouží jako omalovánky. Využití nalezne hlavně v restauracích, kde může malý dětský strávník v klidu vyčkat kýženého menu.
Polévka je základ
- Dětský organismus je třeba v chladném období zahřát nejen teplou šálou a čepicí, ale i správně zvolenou stravou. Proto bychom neměli zapomínat prohřívat naše ratolesti i zevnitř.
- V zimním období by měla být strava založena převážně na teplé kuchyni, která je bohatá na bílkoviny, maso i luštěniny. Velmi vhodné jsou slané i sladké obilné kaše.
- Husté polévky s množstvím zeleniny, obilovin a luštěnin jsou však tím pravým. Přidat do nich lze i mořské řasy nebo fazole azuki, které posílí ledviny. Fazolky azuki jsou zásobárnou vitaminu B, minerálních látek a ve zvýšeném množství obsahují i železo a vápník.
*) zdroj internet
Buďte první kdo přidá komentář